Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mietteitä Mäntyläntieltä

Kaakonkulmassa 20.5.2021 julkaistu kirjoitukseni on aiheuttanut keskustelua. Haluan edelleen säilyttää Miehikkälän elinvoimaisena asuinpaikkana ja on tärkeää, että Miehikkälässä on matkailijoiden mielestä mielenkiintoisia matkailukohteita. Tarkoitukseni ei ole luoda vastakkaisasettelua Miehikkälän Salpalinja-museon ja Virolahden bunkkerimuseon välille. Kirjoitukseni perustuu kokemukseeni. Olen ollut työkokeilussa Miehikkälän museotoimessa, jossa tehtäviini kuului myös oppaana toimiminen Salpalinja-museolla. Olen ollut opastamassa asiakkaita myös Virolahden bunkkerimuseolla. Lupaan olla jatkossakin kehittämässä Miehikkälän matkailun vetoisuutta, olen ilmoittautunut Haminan oppaiden järjestämälle opas kurssille, joka on nyt toukokuussa ja kestää vuoden. Matkailuopaskoulutus on hyvä idea. Uusien tapahtumien luominen on vaikea tehtävä, jotta riittävästi yleisöä tulisi tapahtumapaikalle. Voi käydä niin, että yhdellä kerralla järjestäjä järjestää kyseistä tapahtumaa ensimmäisen, ainoan ja viimeisen. Näin kävi ilmeisesti muutama vuosi sitten Myllylammen tanssilavalla, jossa ruokolahtelainen tanssijärjestäjä piti yhdet tanssit. Hyvistä esiintyjistä huolimatta tanssikansaa oli vähän liikkeellä. Tiedän miten paljon työtä tanssien järjestäminen vaatii. Mäntyläntien alan kuin alan asiantuntijalla on kokemusta lähes kahden kymmenen vuoden takaa Saivikkalan Kiiston talkoolaisena Myllylammen lavalla.

Mäntyläntien alan kuin alan asiantuntijan mielestä on hyvä, että Miehikkälän ja Virolahden kunnat ovat irtisanoneet sopimuksensa Kymen Virkistysalueyhdistyksen (KyVi) kanssa, joka koski käsitykseni mukaan Salpapolun taukopaikkoja. KyVi on kunnostanut Muhikon kämppää Retu-hankkeen puitteissa ja hankkeen maksatus päättyy helmi-maaliskuussa 2022. Muhikon kämppä siirtyy kunnalle vasta tämän jälkeen. Tämä on varmasti KyVin kannalta hyvä asia. Muhikon kämpän kunnostus taitaa olla ainut toimenpide, jonka KyVi on toteuttanut Miehikkälän ja Virolahden kuntien ja KyVin sopimuskauden aikana. Sopimuskauden alussa KyVi rakensi uudet taukopaikkarakenteet olemassa olleille taukopaikoille. Näiden jälkeen KyVin huoltotoimenpiteet Salapolulla on ollut sangen vähäistä. KyVillä on opasteet taukopaikoilla, joissa mainitaan, että kohteen kunnossapidosta vastaa KyVi. Tämä ei tosin pidä paikkaansa. Kohteiden kunnostuksesta ovat vastanneet Miehikkälän ja Virolahden kunnat. Tästäkin minulla on henkilökohtaista kokemusta, koska vastasin muutaman vuoden Miehikkälän alueella olevan Salpapolun ja taukopaikkojen kunnossapidosta teknisen toimen ja minun välisellä sopimuksella. KyVin postiosoite on Kouvolassa, joten ilman Kaakon kaksikon kuntien ”huoltoapua” Salpapolun taukopaikkojen säännöllinen hoitaminen olisi ollut täysin kannattamatonta, koska esim. Muhikon kämpällä ei ollut kovin paljoa yöpyjiä. Hyötyikö Miehikkälän ja Virolahden kuntien ja Kymen Virkistysalueyhdistyksen välisestä sopimuksesta kukaan?

Mäntyläntien alan kuin alan asiantuntija ihmettelee, miksi Miehikkälän kotihoidon ruokahuollon asiakkaille ruokaa ei toimiteta enää Miehikkälän kunnan Kunilan keittiöstä. Olin muutaman vuoden ruokakuskina, kun olin työkokeilussa Miehikkälän työpajalla. Ruokakuskin tehtäviini kuului kuljettaa Kunilan keittiössä valmistettu ruoka Miehikkälän koulun jakelukeittiöön sekä ruoka-annoksien vienti asiakkaille, jotka olivat tilanneet ruuan kotipalvelusta. Jotkut ruokahuollon asiakkaat eivät käytä muita kotihoidonpalveluita. Joillekin ruokakuskin käynti oli melkeinpä päivän huippuhetki ainakin saamani palautteen perusteella. Tuolloin asiakkaat saivat lämpimän ruuan maanantaista perjantaihin. Lämmitettävät ruuat viikonlopuksi toimitettiin perjantaisin. Nykyisin kotipalvelun ruokapalvelun lämmitettävät ruuat tuodaan Miehikkälän ulkopuolelta pari kertaa viikossa. Kotona asuvien asukkaiden kunto vaihtelee suuresti. Luultavasti jotkut asiakkaat tarvitsevat apua ruoanlämmityksessä. Tällainen menettely kaikkien asiakkaiden osalta ei ainakaan helpota kotihoidon hoitajien työtä. Tämän uuden ruokahuoltokuvion takana on Kymsote, johon myös Miehikkälä kuuluu. Kymsote ilmeisesti määrää, miten toimitaan. Uuden ruokahuoltokuvion takana on tietysti kustannussäästöt, mutta voidaanko kaikkea mitata rahassa.

Kymsoteen liittyen terveydenhuollon kannalta on edessä mielenkiintoiset ajat, mitä palveluita miehikkäläläiset saavat jatkossa omasta kunnasta. Tulevilla kunnanvaltuutetuilla on haasteelliset ajat edessä.

kuntavaaliehdokas (ps)

Uusien tapahtumien luominen on vaikea tehtävä, jotta riittävästi yleisöä tulisi tapahtumapaikalle.