Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatapaukset nousussa Vaalimaan rajanylityspisteellä – osalla yhteys jalkapallon EM-otteluihin Pietarissa

Kymsote pyytää painokkaasti välttämään kaikkea tarpeetonta Suomen ja Venäjän välistä matkustamista. Kaikkia Venäjältä saapuvia pyydetään noudattamaan tiukasti testaus- ja karanteenikäytäntöjä.

Suurin osa viime viikon loppupuolella ja viikonloppuna todetuista uusista koronatapauksista on todettu joko Vaalimaan tai muissa rajanäytteenotossa tai rajanylityksen jälkeen otetuissa näytteissä. Venäjän koronatilanne on viime aikoina pahentunut, minkä uskotaan johtuvan herkästi tarttuvien virusmuunnosten leviämisestä. Kymsoten alueella todettiin yhteensä viisi uutta tartuntaa viikonlopun aikana. Niistä kaikki olivat ulkomailta Suomeen matkustaneilla. Viimeisen viikon aikana Vaalimaan rajanylityspisteellä todettiin yhteensä 16 positiivista koronavirustartuntaa. Enemmistö Vaalimaalla positiivisen tuloksen saaneista asuu muualla kuin Kymenlaaksossa, eikä näin ollen lukeudu Kymsoten tartuntalukuihin. Positiivisen tuloksen saaneiden joukossa oli myös Pietarin EM-kisaotteluista palanneita henkilöitä.

Kymsote vetoaakin nyt välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Jos päättää silti matkustaa, on syytä kiinnittää erityistä tarkkuutta koronatestaus- ja karanteenikäytäntöihin. Omaehtoinen karanteeni kestää kaksi viikkoa. Karanteeni lyhenee, mikäli antaa negatiivisen koronatestituloksen vähintään 72 tunnin kuluttua Suomeen paluusta.

– Moni matkustaja taittaa tien Pietariin linja-autolla. Toivottavasti ilmastointi on kunnossa, sillä pitkä aika samassa bussissa kesähelteillä tekee viruksen leviämisen hyvin helpoksi. Omaehtoisesta karanteenista ja jälkitestauksesta ei ole nyt varaa tinkiä, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymsote kehottaa kaikkia matkustajia ottamaan FINENTRY-verkkopalvelun käyttöönsä. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Digitaalinen palvelu nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa.