Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimaan raja ruuhkautui eilen illalla – 800 matkustajaa päästettiin Suomeen ilman koronatestiä

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui eilen illalla kisaturistien palatessa takaisin Suomeen. Jalkapallon EM-ottelua katsomassa olleista turisteista testattua saatiin 900 maahantulijaa, mutta noin 800 matkustajaa päästettiin maahan ilman testiä. Ehtona oli koronatestin toteuttaminen kotikunnassa vähintään 72 tunnin omaehtoisen karanteenin jälkeen.

– Jalkapallon EM-otteluiden tuomaa rajaliikennettä oli mahdotonta ennustaa tarkalleen, vaikka järjestelyjä tehtiin pitkään ja yhdessä, Kymsote tiedottaa.

Koronatesti siirtyi osalla matkustajista kotikuntaan

Kohtuuttoman pitkien odotusaikojen välttämiseksi rajalla päätettiin luopua henkilökohtaisesta terveystarkastuksesta, ja korvata se rajanylittäjien henkilötietojen keräämisellä jatkotestausta varten. Lisäksi ylittäjiä ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin. Rajanylityksen jälkeinen valvonta tapahtuu kotikunnissa.

– Ruuhkautuva rajaliikenne on riski rajaturvallisuuden lisäksi myös terveysturvallisuudelle. Ei olisi ollut inhimillisestikään oikein jättää näin suurta määrää matkustajia yöksi rajalle. Yksikään matkustaja ei kuitenkaan jää testaamatta, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Rajan ylittäneen koronatesti sekä 72 tunnin jälkeen tehtävä jälkitesti ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Rajalla testattujen noin 900 matkustajan tulee myös noudattaa jälkitestaus- ja karanteenikäytäntöjä.

– Huuhkajien kannattajia on tähän asti kiitetty erityisesti hyvästä hengestä ja käytöksestä kisojen yhteydessä. Toivomme, että tämä henki ja vastuullisuus säilyy myös kotiinpaluun jälkeen, sanoo Mäntymaa.

Rajalla ei ollut enää lisäresursseja

Matkustajat olivat saaneet ennakkoon varoituksen rajan mahdollisesta ruuhkautumisesta ja siihen valmistautumisesta. Liikennöitsijöille ja Palloliitolle oli välitetty Rajavartiolaitoksen ohjeet ja tieto mahdollisesti ruuhkautuvasta rajanylityksestä. EM-otteluiden ajaksi terveystarkastusten kapasiteettia rajalla lisättiin tuntuvasti. Vaalimaan raja-asema ja Nuijamaan rajanylityspaikka pidettiin poikkeuksellisesti avoinna kauemmin 16.6. sekä 21.6. Tiistai-iltana rajalla oltiin kuitenkin palattu jo normaaliin liikenteeseen ilman lisäresursseja. Paikalla oli kahden HUSlabin näytteenottajan lisäksi kaksi Kymsoten terveysneuvojaa. Rajan ruuhkauduttua kesäaikana ei ollut saatavilla nopeasti ylimääräistä henkilökuntaa rajalla tehtäviin koronatesteihin.

Ennen Suomen jalkapallon EM-otteluita Kymsoten pääviesti oli seurata kisoja kotona. Erityisesti Venäjällä koronatilanne on pahentunut viime viikkoina, ja maassa on todettu herkästi tarttuvia virusvariantteja. Suurtapahtumiin osallistumista ja matkustamista vedottiin välttämään kaikissa olosuhteissa. Tästä huolimatta Kymsote tiedosti lisääntyvän rajaliikenteen ja varautui siihen niillä tiedoilla, joita oli usean viranomaistahon kautta saatu. Yksittäisten matkustajien rajanylityksen aikataulua ei kuitenkaan ollut mahdollista ennustaa.

Lippujen perusteella arvioita turistien määrästä

Osviittaa jalkapalloa katsomaan lähtevien matkustajien määrästä antoivat otteluihin myydyt pääsyliput. Kymsote teki yhteistyötä niin Suomen Palloliiton kuin Pohjoiskaarteen kanssa selvittääkseen, kuinka monta lippua tahojen kautta Pietariin oli myyty. Lukumäärät jäivät arvioiksi. Kisaturistit matkustivat Pietariin eri reittejä lentäen ja maateitse. Etukäteen ei ollut tarkkaa tietoa siitä, minkä rajanylityspisteen kautta ja milloin paluumatka tapahtuu.

Tiistai-iltaan asti otteluiden lisäämä rajaliikenne sujui rauhallisesti jakautuen tasaisesti kummallekin rajanylityspaikalle. Illalla kuitenkin matkustajat alkoivat käyttää pääsääntöisesti Vaalimaan raja-asemaa. Rajavartiolaitos pyysi liikennöitsijöiltä etukäteen aikataulut, jotta rajaliikenteen määrään osattiin varautua riittävissä määrin. Tietoja ilmoitettiin kuitenkin vähäisesti. Liikennöitsijöitä pyydettiin porrastamaan tulonsa kumpaankin suuntaan rajaa ylitettäessä. Tiistai-iltana monet linja-autot saapuivat silti rajanylitykseen samaan aikaan.