Jalokivien maailmaan päästään Ylämaalla vuoden tauon jälkeen ensi viikonvaihteessa – näytteilleasettajia mukana nelisenkymmentä

Ylämaan Jalokivimessut palaavat kesätapahtumien joukkoon tulevana viikonloppuna. Arkisto / Minna Hytti

Ylämaan jalokivimessut pidetään vuoden tauon jälkeen tämän viikon perjantaista sunnuntaihin. Noin neljälläkymmenellä näytteilleasettajalla on epidemian vieläkin aiheuttamista maahantulorajoituksista huolimatta esillä tuhansia alan tuotteita ja erikoisuuksia lähes joka maanosasta.

Teemoina ovat jälleen jalokivet, mineraalit, meteoriitit ja fossiilit. Messuilla voi korujen lisäksi nähdä ja hankkia kivestä valmistettuja ainutlaatuisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Messujen järjestelyt ovat sujuneet suunnitellusti ja turvallisuutta tavoittavasti pääasiassa ulkotiloissa ja jopa sielläkin messupöytien turvavälein järjestämisellä.

Järjestäjät kertovat, että messuille on jo ennakkoon ollut nähtävissä jopa eräänlainen ryntäys, kun monet messukävijät viime vuoden tauon jälkeen pääsevät jälleen vapaasti tutustumaan vanhaan ja uuteen satoon jalokivimineraalien ja korujen rintamalta.

Uutena oheisohjelmana on lapsille suunnattu talutusratsastus lauantaina ja sunnuntaina. Lasten riemuksi messualueelta löytyy jälleen kestosuosikkina aarteiden hiekkalaatikko, josta löytyy aitoja korukiviä kotiin vietäväksi.

– Oikeastaan kaikki messunähtävyydet yhdessä ovat kuin suuri ja moderni löytöaitta, josta löytyy lukemattomia kivestä valmistettuja esineitä kuten klassisia ja erikoisia koruja, helmiä, hoitavia kiviä, lasimaalauksia, lasieläimiä, meripihkakoruja, kivikukkatauluja, keräilijän himoitsemia kiviä ja muita vain kivestä tehtyjä esineitä, kertoo messujohtaja Esko Hämäläinen.

Kiviharrastajien kannattaa messuilla panna merkille myös maksuton mineraalien, jalokivien ja korujen tunnistamispiste ja piipahtaa siellä, jos haluaa varmistusta tai lisätietoa löytämälleen tai omistamalleen kivelle tai korulle.

Tapahtuma muodostaa samalla kohokohdan todelliselle jalokivikesälle, johon kuuluvat aina mielenkiintoinen jalokivimuseo ja kiehtovat louhoskäynnit spektroliittiesiintymillä. Jalokivimuseon kesä jatkuu messuilla alkavien erikoisnäyttelyiden parissa.

Messut pidetään Ylämaan Jalokivikylässä 9.–11. heinäkuuta. Messut ovat avoinna perjantaina kello 12-18, sekä viikonloppuna kello 10-16. Messujen järjestäjänä on Ylämaan Jalokivimuseoyhdistys ry.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka