Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa, tilanne on kolmanneksi huonoin Suomessa – Suurin osa tartunnoista tulee omasta lähipiiristä, ulkomailta, baareista sekä ravintoloista

Tämän hetken suositusten mukaisesti yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta, mutta Kymsote ei suosittele suurten, tuhansien ihmisten tapahtumien järjestämistä.

Kymenlaakso siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen viime perjantaina. Sen jälkeen koronatartuntojen määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena, mutta tartuntoja on edelleen enemmän kuin ennen juhannusta. Siksi Kymenlaakso jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa.

– Koronatilanteen pelättiin jatkavan kiihtymistään edelleen huonompaan suuntaan. Nyt näyttää siltä, että tilanne olisi tasaantumassa, sanoo hallintoylilääkäri Kari Kristeri Kymsoten tiedotteessa.

Kristeri toteaa, että kymenlaaksolaiset ovat ottaneet hyvin vastaan viestin huonontuneesta tilanteesta ja toimineet sen mukaisesti esimerkiksi hakeutumalla testeihin.

– Ohjeiden huolellinen noudattaminen on edelleen tärkeää.

Näytteenottoaikoja on lisätty

Kymenlaakso siirtyi kiihtymisvaiheeseen perjantaina ja alueella oli juuri todettu tartuntaryppäitä muun muassa kouvolalaisessa ravintolassa ja ihmisiä kehotettiin hakeutumaan koronatesteihin. Sen vuoksi viikonloppuna koronanäytteenotto ruuhkautui.

– Kesäviikonloput ovat näytteenotoissa olleet rauhallisia ja näytteenoton resursseja oli siksi vastikään vähennetty. Näytteenottoaikoja saatiin lisättyä heti alkuviikosta, näytteenotto toimii nyt ilman ruuhkia ja kesäajan näytteenoton resursseja on tarkasteltu uudelleen, kerrotaan tiedotteessa.

Suurin osa tartunnoista tulee perhepiiristä

Viimeisen kahden viikon aikana Kymenlaaksossa on Kymsoten tilastojen mukaan todettu 118 uutta koronatartuntaa. Näytteitä on otettu 5070. Se tarkoittaa sitä, että positiivisten näytteiden osuus on 2,3 prosenttia.

Tartunnoista saadaan jäljitettyä noin 75 prosenttia.

– Tartunnanjäljityksen ruuhka on kuitenkin helpottanut ja tällä hetkellä positiivisen näytteen antaneet on saatu kontaktoitua saman päivän aikana ja suuremmissa ryppäissäkin viimeistään seuraavana päivänä.

Tartunta on noin 24 prosentissa tapauksissa saatu samassa taloudessa asuvalta tai muusta lähipiiristä, tartunnoista noin 16 prosenttia on peräisin ulkomailta, 14,4 prosenttia tartunnoista on tullut baareista, ravintoloista ja yökerhoista, 13,6 prosenttia tartunnoista on yksityistilaisuuksista ja yhdeksän prosenttia työpaikoilta.

– On tärkeä ymmärtää, että koronavirusta on Kymenlaaksossa ja tartunta on mahdollista saada erilaisista paikoista, muistuttaa Kristeri.

Suuri ilmaantuvuusluku pitää kiihtymisvaiheessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Kymenlaakson ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on 58,8, kun se oli edellisellä tarkastelujaksolla 11,6. Ilmaantuvuusluvun perusteella Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne Päijät-Hämeen ja HUS-alueen jälkeen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona, että Kymenlaakso jatkaa viime perjantaina tehtyjä päätöksiä: Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa ja samoin suositukset ja rajoitukset pysyvät ennallaan.

Kymsote ei suosittele suurten tapahtumien järjestämistä

Kymsoteen tulee tällä hetkellä erittäin paljon yhteydenottoja tapahtumanjärjestäjiltä. Kymsotella ei ole resursseja osallistua tapaamisiin ja mahdollisuutta laatia suunnitelmia yhdessä yksittäisten tapahtumajärjestäjien kanssa.

– Tämän hetken suositusten mukaisesti yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Yksityistilaisuuksien järjestäjiä koskee suositus yleisötilaisuuksia koskevien vastaavien rajoitusten noudattamisesta. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

– Yleisötilaisuuden järjestäjän on noudatettava lain hygieniavaatimuksia, kuten asiakkaille tarjottavaa mahdollisuutta käsien puhdistamiseen. Lisäksi pintojen puhdistamisesta pitää huolta. Tapahtumanjärjestäjiä suositellaan noudattamaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita koronavirustartuntojen estämiseksi yleisissä kokoontumisissa.

– Tämän hetken koronatilanteessa emme voi kuitenkaan terveysnäkökulmasta suositella suurten, jopa tuhansien ihmisten yleisötilaisuuksien järjestämistä tai niihin osallistumista Kymenlaaksossa, toteaa Kristeri ja jatkaa:

– Kehotamme muistamaan edelleen perusohjeet ja välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Kymenlaakso on kiihtymisvaiheessa ja on tärkeä toimia niin, että tilanne saadaan rauhoittumaan.