Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varattujen rokotusaikojen perumiset kuormittavat Kymsoten puhelinlinjoja – Toista rokotusaikaa ei voi aikaistaa kuin lääketieteellisestä syystä

Tällä hetkellä aikoja pyritään siirtämään erityisesti lomamatkojen takia. – Varatun ajan siirtäminen muusta kuin pakottavasta syystä lykkää koko väestön paluuta normaaliin arkeen, toteaa hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

Koronarokotusaikojaan muuttavat henkilöt kuormittavat tällä hetkellä yhä enemmän Kymsoten puhelinajanvarausta.

– Erityisesti ja koko ajan enemmän puhelinajanvarausta kuormittavat 2. koronarokotuksen siirtämis- ja peruutuspyynnöt. Soittoja tulee Kymsoten keskitetyn ajanvarauksen kaikille linjoille, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Rokotusaikaa voi siirtää vain lääketieteellisistä syistä

Sovittua 2. rokotusannoksen rokotusaikaa ei voi aikaistaa kuin lääketieteellisin perustein.

– Aikaa voi siirtää myöhemmäksi, jolloin ajan voi perua ja varata uudelleen. Ajanvarauksen muutokset on kuitenkin syytä tehdä ainoastaan painavista syistä. Tällä hetkellä aikoja pyritään siirtämään erityisesti lomamatkojen takia.

Juuri nyt jokaiselle viikolle on varattuna keskimäärin 4000 aikaa 2. rokotusannokselle.

– Jos niistä edes joka kymmenes tahtoo muuttaa varattua aikaansa, tulee puhelimeemme 400 soittoa viikoittain. Kymmenen viikon ajanjaksolla se tarkoittaisi 4000 puhelua ajanvaraukseemme. Tämä kaikki on muusta terveydenhuollon toiminnastamme pois, kertoo Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

Koronatestaus ja rokottaminen vievät runsaasti resursseja

Kristeri toteaa, että heinäkuussa hoitohenkilöstön jäsenet viettävät hyvin ansaittuja vuosilomiaan. Sen lisäksi koronatestaus- ja rokottaminen vievät runsaasti Kymsoten resursseja.

– Monet ovat myös tietoisia valtakunnanlaajuisesta hoitajapulasta, jota koronapandemia ainoastaan vauhditti. Toivonkin kovasti, että annettuihin 2. rokotuksiin saavutaan sovitusti, ja että aikoja ei enää siirrettäisi kuin pakosta. Soitot kuormittavat Kymsoten henkilöstöä ja viivästyttävät myös muuta toimintaamme.

Rokotusajan siirtäminen lykkää paluuta normaaliin arkeen

Koronarokotteen molempien annosten ottaminen on tärkeää, sillä se antaa tehokkaimman suojan virusta vastaan. Jo 1. annoksesta on hyötyä, mutta laumasuojaa ei saavuteta ilman, että suurin osa väestöstä on kahdesti rokotettuja.

– Varatun ajan siirtäminen muusta kuin pakottavasta syystä lykkää koko väestön paluuta normaaliin arkeen. Rokotuksen hakemisessa menee vain hetki, joten toivomme kaikkien järjestävän kesän aikataulunsa niin, että sovituista ajoista voidaan myös pitää kiinni, toivoo Kristeri.

Kymsotessa jo varatun 2. annoksen ajankohtaa on mahdollista siirtää vain puhelimitse, jotta voidaan varmistaa, että tehosteannos annetaan määritellyssä aikataulussa.

Kaikki koronarokotuksiin liittyvä asiointi, myös peruutukset, tehdään koronarokotusten ajanvarauksen linjalla numerossa 05 – 220 2000.