Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidetta tarjolla Pyterlahden hovissa – kesänäyttelyssä esillä kolmen eri taiteilijan taidonnäytteitä ja erikoisuutena sävellys

Avaraan, vaaleaan tilaan on aselteltu esille sekä käyttökeramiikkaa että veistoksia. Seinällä kävijöitä tervehtivät luontoaiheiset maalaukset. Taustalla soi kaunis, ehkä hieman kaihomielinen musiikki. Pyterlahden hoviin avautui viime viikolla taidenäyttely, johon voi tutustua aina elokuun puoleen väliin saakka.

– Pyterlahden hovissa on ehkä aiemmin ollut näyttelyitä, mutta tässä mittakaavassa tämä on ensimmäinen. Tässä tilassa on toiminut kuitenkin aina galleria. Ollaan Jorma Hemmin kanssa kahdestaan rakennettu tätä näyttelyä. Hän joutui nyt sairaalaan, eikä päässyt tänään paikalle, harmittelee näyttelyä rakentanut Kyllikki Räsänen näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Kesän näyttelyssä on esillä kolmen eri taiteilijan teoksia.

– Erikoisuutena on, että näyttelyyn on sävelletty oma musiikki. Kiteeltä olevat Ahti Mikkonen ja Seppo Summanen ovat tehneet 15 laulua tätä varten, Räsänen kertoo.

Ruotsin Luulajasta näyttelyyn keramiikkaa on tuonut esille Marjatta Ström.

– En ole koskaan ennen ollut Virolahdella. Olen kotoisin Tuusniemeltä, mutta asunut Ruotsissa jo 45 vuotta. Nyt tulin Ruotsista ja Tuusniemen kautta ajoin yksin tänne, hän kertoo.

Tässä mittakaavassa näyttely on ensimmäinen.

Virolahdelle Strömmin sai Kyllikki Räsänen.

– Ollaan oltu vuosikymmenet ystäviä. Lähetin hänelle joskus kuvia töistäni. Hän soitti ja ylipuhui tänne.

Nyt näyttelyssä on esillä Strömmin käyttökeramiikkaa.

– Teen käyttöastioita ja dreiaaan. Astiat on tehty kivitavarasta, joka on poltettu 1250 asteessa. Ne ovat kestäviä ja niitä voi käyttää ihan tavallisessakin kodissa ja laittaa halutessaan vaikka tiskikoneeseen.

Keramiikkaa on myös Vappu Eskeliseltä, jolla puolestaan on näytteillä veistoksia ja taide-esineitä. Paimiossa asuva ja Kiteellä kesiään viettävä Eskelinen toimi aiemmin käsi-ja taideteollisen opettajana opettaen muun muussa sisustussuunnittelua, kuvataidetta ja tekstiilityötä.

– Eläkkeelle jäätyäni olen tehnyt enemmän keramiikkaa. Ennen tein käyttökeramiikkaa, mutta en enää.

Töissään hän käyttää monipuolisesti erilaisia savimassoja, kuten puna-, raku- ja musta savea.

– Nämä ovat samottiveistoksia, jotka on käsinrakennettu. Tämä taas on rakukeramiikkaa, jossa pinta halkailee. Lasitteita en enää käytä töissäni paljoa, hän esittelee.

Näyttelyssä on esillä lisäksi kuopiolaisen Raili Ahon luontoaiheisia maalauksia.