Kymsote: Vaalimaalla toimittiin EM-kisaturistien kanssa Avin ohjeiden mukaan – Jos rajalla tulee ruuhkaa, voidaan tarvittaessa pyytää apua ministeriöltä

Hallintoylilääkäri Kari Kristeri kertoo, että rajalla tapahtuvan koronatestauksen kustannukset maksaa valtio.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on kertonut aikeistaan tehdä kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle Kymsoten riittämättömistä koronatoimista Vaalimaan raja-asemalla, kun rajan yli Suomeen saapui satoja EM-kisaturisteja.

Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri on todennut, että rajalla noudatettiin Aluehallintoviraston ohjeita.

– Ohjeistukset mahdollistavat sen, että kun ruuhkaa tulee, terveystarkastusta ei tarvitse tehdä rajalla, vaan se voidaan tehdä myös maahantulijan kotipaikkakunnalla.

Apua voi pyytää ministeriöltä

Kristeri kertoo, että rajalla tapahtuvan testauksen kustannukset maksaa valtio ja Vaalimaalla käytettävissä olevien resurssien määrään vaikuttaa myös sosiaali- ja terveysministeriön toiminta.

– Seuraamme tilannetta ja mikäli liikennemäärät nousevat niin paljon, että Kymsoten testaamisresurssit eivät enää riitä, raportoimme tilanteesta hyvissä ajoin sosiaali- ja terveysministeriöön avun saamiseksi.

Tällä hetkellä testauskapasiteetti riittää hyvin.

– Mutta mikäli rajalle saapuisi ilmoittamatta useamman sadan henkilön ryhmä, aiheuttaisi se viivettä testaustoimintaan.

Vaalimaalla yhteistyötä tekevät monet tahot

Vaalimaalla yhteistyötä tekevät monet eri tahot kuten esimerkiksi Kymsote, HUS, Rajavartiolaitos, Tulli, Eksote, sosiaali- ja terveysministeriö, THL.

– HUS järjestää varsinaisen testauksen ja diagnostiikan, Kymsote terveysneuvonnan ja testeihin ohjaamisen sekä testipyyntöjen tekemisen. Kukin taho vastaa omalta osaltaan testauksen resursseista, kertoo Kymsoten turvallisuuspäällikkö Jarno Rämä.

Myös Rämä toteaa, että tällä hetkellä käytössä olevat resurssit riittävät nykyisen liikennemäärän vaatimaan testaustoimintaan. Elokuussa mahdollisesti kasvaviin liikennemääriin varautuu kukin toimija omalla tahollaan.

– Jos liikennemäärät palautuvat nopeasti normaalille tasolle tautitilanteen ollessa sellainen kuin se on nyt, joudumme miettimään henkilöliikenteen osalta muita toimintatapoja, jotta saamme muodollisuudet toimimaan sujuvasti. Työtä tehdään parhaillaan, eikä ratkaisun löytäminen ole helppoa.

MaRa kantelee KymSoten toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka