Haminan baarikävijöiden aiheuttamat altistumiset on saatu jäljitettyä – Koronajäljittäjä soittaa monta kertaa, lähettää tarvittaessa tekstiviestin ja pyytää soittamaan takaisin

Jo testiin mennessä kannattaa miettiä valmiiksi, mitä on tehnyt kahden edellisen vuorokauden aikana, Kymsotesta neuvotaan. Tartuntaketjujen jäljityksen parissa työskentelee yhteensä 16 henkilöä. Jäljitystyötä tehdään puhelimitse, ja soittoihin on tärkeää vastata, vaikka numero on usein tavoiteltavalle henkilölle vieras. Haminan baarialtistusten jatkotartunnoista ei ole toistaiseksi tietoa.

Kymsoten tehtävänä on ottaa yhteyttä positiivisen koronatestituloksen saaneisiin sekä taudille vahvasti altistuneisiin. Viime päivinä Etelä-Kymenlaaksossa on tehty kiivaasti jäljitystyötä Haminassa tapahtuneisiin ravintola-altistumisiin liittyen.

–  Haminassa kaikki tapaukset on nyt jäljitetty eikä jatkotartunnoista ole toistaiseksi tietoa, kerrotaan Kymsoten koronajäljityksestä.

Keskiviikkona Kymsote kertoi tiedotteessaan, että jäljitystyötä on hankaloittanut jäljittäjien välttely sekä epätarkkojen ja väärien tietojen antaminen. Jäljittäjien puheluihin ei ole vastattu ja baareissa juhlivat eivät ole aina muistaneet missä he ovat olleet ja kenen kanssa.

–  On myös epäilty, että jäljitetyt eivät aina puhu ihan totta, kertoi Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

Jäljittäjä soittaa monta kertaa

Kymsoten tartuntaketjujen jäljityksen parissa työskentelee yhteensä 16 henkilöä, osa heistä tarvittaessa. Jäljitystyötä tehdään puhelimitse, ja soittoihin on tärkeää vastata, vaikka numero on usein tavoiteltavalle henkilölle vieras.

– Tartuntojen jäljittäjien puhelinnumerot näkyvät soitosta. Toisinaan kiireavuksi kutsuttavien työntekijöiden numerot ovat kuitenkin salattuja. Puhelinnumeroita ei löydä numeropalvelusta hakemalla, kertoo Kymsote Facebook-sivullaan.

Jäljittäjät soittavat tavoiteltavalle henkilölle tarvittaessa monta kertaa.

– Jos sinulle siis soitetaan monta kertaa samasta numerosta, kannattaa puheluun ehdottomasti vastata.

Jos jäljittäjä ei yrityksistä huolimatta saa kiinni tavoittelemaansa henkilöä, lähettää hän tälle tekstiviestin ja pyytää soittamaan takaisin.

– Jos jäljitys yrittää tavoitella sinua ja et vastaa puheluun, voit kyllä soittaa takaisin. Joskus jäljittäjät ovat jatkuvasti kiinni puhelimessa, eivätkä pysty välittömästi vastaamaan kaikkiin soittoihin. Mikäli tiedustelet soiton aihetta tekstarilla, reagoimme viestiisi mahdollisimman nopeasti, opastaa Kymsote.

Mieti mitä olet tehnyt kahden edellisen vuorokauden aikana

Tartuntaketjujen jäljittämisessä auttaa, jos jo testiin mennessä miettii valmiiksi, mitä on kahden edellisen vuorokauden aikana tehnyt, neuvotaan Kymsoten sivuilla.

Tartunnan saanut henkilö käy jäljittäjän kanssa läpi ne henkilöt, joiden kanssa potilas on ollut tekemisissä oireiden alkamisen jälkeen sekä kaksi vuorokautta ennen oireita. Häneltä kysytään päivä kerrallaan mitä hän on tehnyt, missä hän on ollut ja kenen kanssa hän on ollut tekemisissä.

– Useimmiten ihmiset ottavat tässä kohtaa avuksi kalenterin tai muun apuvälineen. Joskus asioita jää kertomatta, mutta usein se johtuu unohduksesta, ei niinkään siitä, että henkilö jättäisi tahallaan kertomatta niistä, toteavat hygieniakoordinaattori Katja Laine ja hygieniahoitaja Johanna Peltola Kymsoten nettisivuilla.

Potilas auttaa jäljitystyössä

Varsinainen jäljitystyö aloitetaan potilaan haastattelusta saatujen tietojen perusteella.

– Niiden perusteella otamme mahdollisimman nopeasti yhteyttä henkilöihin tai yhteisöihin, joiden kanssa potilas on ollut tekemisissä. Yksityisten, potilaalle tuttujen henkilöiden numerot saamme usein potilaalta itseltään.

Jos ketjuun liittyy jokin suuri yhteisö kuten koulu, jäljittäjät ovat yhteydessä esimerkiksi koulun rehtoriin, jonka kautta jäljittäjät saavat tarpeelliset yhteystiedot.

Kymsote muistuttaa, että tartuntaketjujen jäljittämisellä voidaan leviämisen ehkäisyn lisäksi mahdollistaa se, että kaikkia altistumiseen liittyviä paikkoja tai palveluja tarvitse sulkea heti kokonaan, jos tartuntaketjun kulusta saadaan tarkka tieto.

Lisätty klo 13.19 tieto siitä, että Haminan baarialtistusten jatkotartunnoista ei ole vielä tietoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka