Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Foreca: Kotkan Rankissa ja Virolahden Koivuniemessä kulunut kesä on ollut ennätyskuiva – Taustalla vaikuttaa ilmiö, joka voi jäädä päälle kuukausiksi

Forecan mukaan kuumuuden ja kuivuuden taustalla on staattinen ja laiska suihkuvirtaus. Vastaava sääilmiö toistuu enintään muutaman kerran vuosisadassa.

Foreca kertoo, että kesäkuun alusta torstaihin ulottuvalla ajanjaksolla kulunut kesä on ollut ennätyksellisen vähäsateinen viidellä suomalaisella havaintoasemalla. Niiden sääasemien joukkoon ovat päässeet muun muassa Kotkan Rankin sekä Virolahden Koivuniemen sääasemat.

Kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen Rankissa on satanut vettä vain 17,6 millimetriä. Koivuniemessä vastaavan ajan sademäärä on ollut tänä kesänä 26,5 millimetriä.

– Kunkin havaintoaseman digitoidun mittaushistorian aikana kesä ei siis ole ollut heinäkuun 22. päivään mennessä yhtä kuiva, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan Forecan sivuilla.

Taustalla ovat sulkukorkeapaine ja suihkuvirtaukset

Mäntykannaksen mukaan pitkäkestoisen lämpö- ja kuivuusputken taustalla vaikuttaa sulkukorkeapaine, joka on majaillut Pohjois- ja Itä-Euroopan yllä useita viikkoja.

– Sulkukorkeapaine on muovannut myös suihkuvirtauskenttää. Euroopan yllä on ollut voimakkaasti mutkitteleva ja rajusti ilmamassoja jakava suihkuvirtaus. Suomen kuiva ja kuuma sää johtuu siitä, että suihkuvirtaus on ollut hyvin staattinen ja laiska ja Suomi jämähti suihkuvirtauksen lämpimälle ja kuivalle puolelle, kertoo Mäntykannas blogissaan.

Vastaava sääilmiö toistuu enintään muutaman kerran vuosisadassa.

– Tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöiden on arveltu lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä, joten kuluvan kesän kaltaiset helle- ja kuivuusputket voivat yleistyä ja pitkittyä.