Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi päätti Kymenlaakson yleisötilaisuuksien rajoituksista – Henkilömäärää ei rajoiteta kokoontumisissa, mutta turvavälivaatimukset kiristyvät

Ensi viikon lauantaina Kymenlaaksossa voimaan tulee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva rajoituspäätös. Sen mukaan sisätiloihin ja rajattuihin ulkotiloihin ei tule henkilömäärärajoituksia kokoontumisiin, mutta turvavälivaatimukset kiristyvät.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt Kymsoten alueen eli Kymenlaakson rajoituksista. Kymenlaaksoon tulee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva rajoituspäätös. Se astuu voimaan ensi viikon lauantaina 14.8. ja on voimassa 13.9. saakka.

– Kymenlaaksossa ei ole ollut lähes kahteen kuukauteen tällaisia rajoittamispäätöksiä voimassa. Kun tilanne parani kesäkuun alkupuolella ennen puoltaväliä, niin mehän kumosimme edellisen päätöksen. Tilanne muuttui niin paljon paremmaksi, kertoo aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Nyt Kymenlaakson leviämisvaiheeseen siirtymisen jälkeen rajoittamispäätös on ajankohtainen.

Turvavälivaatimuksia kiristetään

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, että päätöksen mukaan sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.

Turvavälivaatimukset kiristyvät. Jos sisätilassa järjestetään yli kymmenen hengen kokoontuminen, asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontaktia. Lähikontakti tarkoittaa sisätiloissa sitä, että asiakkaat oleskelevat enintään kahden metrin kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuuttia tai fyysistä kontaktia.

Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla on oltava mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tällaisissa tilaisuuksissa tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.

– Ulkotiloissa metrimäärää ei ole määritelty sen tarkemmin, mutta pitää olla riittävästi tilaa, ettei ulkotiloissakaan olla kylki kyljessä kiinni, sanoo Hiiri.

Mikäli sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli 10 henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuudessa on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toukokuun lopussa julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Tämä ohje käsittelee muun muassa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa ja kasvomaskien käyttöä.

Tämän lisäksi on myös noudatettava laissa säädettyjä yleisiä hygieniavaatimuksia. Näihin kuuluvat muun muassa käsien puhdistusmahdollisuus ja oleskelun järjestäminen mahdollisimman väljästi.

Kymenlaakson ravintolarajoitukset tiukentuvat sunnuntaina

Ravintolarajoitukset tiukentuvat Kymenlaaksossa sunnuntaista 8.8. alkaen. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyy kello 22 ja ravintolat suljetaan kello 23. Ravintoloiden ulkoterasseille tulee anniskelupaikkarajoitukset. Kymenlaakso kuuluu leviämisvaiheen alueisiin Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi.

Tällä hetkellä anniskeluravintolat saavat täyttää 50 prosenttia sisätilojensa anniskelupaikoista. Sunnuntaista lähtien samat anniskelupaikkarajoitukset ovat voimassa myös terasseilla. Leviämisvaiheen alueilla tulee olemaan sisätiloissa tanssi- ja karaokekielto.

Aluehallintovirasto seuraa tilannetta

Aluehallintovirastossa seurataan koronatilannetta koko ajan. Päätösten täytyy Hiiren mukaan olla aina välttämättömiä sille alueelle, jota ne koskevat.

– Jos tilanne Kymenlaaksossa muuttuisikin paremmaksi, tarpeen mukaan kumoamme päätöksiä. Tämä päätös on 14.8. alkaen kuukaudeksi eteenpäin voimassa, kertoo Hiiri.