Sinilevätilanne rauhallinen Suomenlahdella – vedenkorkeuden arvioidaan edelleen laskevan

Sinilevähavaintoja ei ole tehty Kaakkois-Suomen järvistä muilta vakiohavaintopaikoilta kuin Lappeenrannan Haapajärveltä, jossa levää on keskiviikon satelliittikuvan perusteella runsaasti. Myöskään itäisellä Suomenlahdella levää ei nyt havaittu. Satelliittikuvatkin osoittavat Kaakkois-Suomen merialueen levätilanteen olevan hyvä, kertoo Kaakkois-Suomen Ely-keskus tiedotteessaan.

Kaakkois-Suomen järvien veden lämpötilat ovat viilentyneet viime viikosta. Järvien lämpötilat ovat tällä hetkellä välillä 18-20 astetta. Saimaan Lauritsalan lämpötila noin 20 astetta on lähellä ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa. Haminan rannikolla meriveden lämpötila on noin 18 astetta.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä, yleensä viherlevä.

Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Viime päivien sateet eivät ole juuri näkyneet Vuoksen vesistössä kuivan maaperän takia, mutta pientä nousua on tapahtunut pienempien järvien pinnoissa. Saimaan vedenkorkeus on vielä sateisen talven ja kevään jäljiltä noin 10 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeus on ollut kesän ajan hitaassa laskussa, ja sen ennustetaan laskevan ajankohdan keskitasolle elokuun puolivälin jälkeen.

Kymijoen vesistöalueella alkukesällä hyvin korkealla olleet vedenpinnat ovat pääosin laskeneet lähelle ajankohdan keskimääräisiä tasoja tai keskimääräistä alemmas vähäsateisen ja lämpimän heinäkuun aikana. Vedenkorkeudet pysyvät lähiviikkoina laskussa tai nykytasojensa tuntumassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka