Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakonkulmalla luodaan digimalli koko maakuntaan – vapaaehtoisia tutoreita tarvitaan nyt kaikkiin alueen kuntiin

Kymenlaakson liiton vetämä Digituki Kymenlaakso -hanke päättyy lokakuun lopussa. Digitukea ei kuitenkaan haluta unohtaa, vaan tavoitteena on löytää kaikkiin Kymenlaakson kuntiin riittävästi vapaaehtoisia tutoreita eli digineuvontaa antavia henkilöitä jatkamaan työtä.

Digitutoreiden etsiminen aloitetaan Kaakonkulmalta, jossa samalla on tarkoitus luoda koko maakuntaan yhtenäinen toimintamalli.

– Kaakonkulma toimii näin ollen pilottina, kun Kymenlaaksoon rakennetaan digitutortoiminnan mallia, hankevetäjä Katariina Terävä sanoo.

Käytännössä malli tarkoittaa sitä, että jokaiseen kuntaan tai jokaiselle alueelle löydetään riittävästi vapaaehtoisia neuvonnasta kiinnostuneita ihmisiä. Neuvonta-apua tarvitaan edelleen paljon ja vieläpä ihan perusasioiden parissa.

Mallia on suunnitellut pitkään erilaisissa it-alan tehtävissä mukana ollut Aki Ruuskanen, joka on lupautunut mukaan neuvontatyöhön.

– Kaikki tahot painivat näiden samojen asioiden kanssa, joten olisi järkevää lähteä tekemään yhtä verkkoa, hän toteaa.

Kaikki tahot painivat näiden samojen asioiden kanssa, joten olisi järkevää lähteä tekemään yhtä verkkoa.

Ruuskanen ehdottaakin, että alueille luodaan tukiverkosto, jossa on mukana 4-5 henkilöä ja jossa olisi myös kuntien edustus vetämässä neuvontatyötä.

– Sen olen kokemuksesta oppinut, että joku vastuunkantaja pitää olla mukana tällaisessa toiminnassa.

Ruuskasen esityksen mukaan kunnat huolehtisivat myös tukiverkostoon liittyvistä kustannuksista. Karkeasti arvioiden niitä kertyi muutama tuhat euroa vuodessa.

Muodostettava tukitiimi hankkisi sitten tarvittavan koulutuksen ja välineistön sekä pitäisi yllä tukihenkilörekisteriä. Edelleen tiimi toimisi yhteistyössä muiden tukiverkostojen kanssa.

Kaakonkulmalla on annettu digiopastusta jo useita vuosia Ite ja yhessä -toiminnan puitteissa. Kumppanuuskoordinaattori Satu Suni sanookin, että tässä työssä mukana olevat neuvojat olisivat potentiaalisia tutoreita myös uudessa mallissa.

– Heitä ei pidä unohtaa, he ovat olleet mukana jo useita vuosia.

Ite ja yhessä -toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. Digineuvontaa viedään tänä syksynä seitsemälle kylälle, toisille kerran viikossa ja toisille joka toinen viikko.

Uudesta mallista keskustellaan ensi viikolla avoimessa Teams-seminaarissa. Se järjestetään torstaina 26. elokuuta kello 13-14. Linkki sinne löytyy digituki.kymenlaakso.fi -sivustolta.