Kymenlaakso siirtyy kiihtymisvaiheeseen, koronatilanteessa ei kuitenkaan merkittävää parannusta

Kymsote kertoo, ettei koronatesteihin ole viime aikoina hakeuduttu yhtä paljon kuin aikaisemmin. Minna Lyytinen

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään keskustelun jälkeen, että Kymenlaakso siirtyy koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen.

Epidemiavaiheen muutoksen myötä ryhmä ei kuitenkaan esittänyt alueelle suositusten tai rajoitusten lievennyksiä tai purkuja. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisellä on kuitenkin merkitystä alueen ravintolatoiminnan kannalta. Valtioneuvosto tekee päätökset ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoituksista. Näihin päätöksiin vaikuttaa alueen epidemiatilanne.

– Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä puoltaa se, että koronatilanteen suuntaus ei ole enää viikkoihin ollut leviämään päin eli huonompaan suuntaan. Ravintoloiden tai baarien ei ole havaittu olevan alueella merkittäviä tartunnanlähteitä. Mikäli tilanne huononee ja ravintolaelämä niin sanotusti räjäyttää koronapankin, joudutaan siirtymään takaisin leviämisvaiheeseen, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa selvittää tiedotteessa.

Kymenlaakson koronatilanne on pysynyt pitkään lähes samoissa tartuntalukemissa. Ajalla 8.-21. syyskuuta todettiin 129 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on 78,5, mikä kertoo, että tartuntamäärät ovat hienoisessa laskussa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta.

– Kymenlaakson koronatilanne on junnannut pitkään paikallaan, tartuntamäärissä on havaittavissa pientä laskua, Mäntymaa luonnehtii.

– On muistettava, että koronavirusta on edelleen alueella. Tartunnansaaneista on sairaalahoitoon joutunut viime aikoina ainoastaan henkilöitä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotusta. On siis edelleen syytä vedota, että kaikki kymenlaaksolaiset hakeutuisivat koronarokotuksiin ja ottavat täyden kahden annoksen rokotussuojan, hän vetoaa.

Koronarokotuksia ovat ottaneet vähiten 20-40-vuotiaat.

Koronatesteihin ei ole hakeuduttu yhtä paljon kuin ennen. Positiivisten näytteiden osuus on noin 2,3 prosenttia, kun näytemäärät ovat laskeneet. Näytteiden määrä on nyt suurin piirtein heinäkuun tasolla. Elokuussa koronanäytteenotossa oli suuri näytepiikki, jolloin palvelu ruuhkautuikin ajoittain.

Uudet tartuntatapaukset jakautuvat nyt jokseenkin tasaisesti Kouvolan ja Etelä-Kymenlaakson kesken. Eniten tartuntoja on nyt 20–30-vuotiailla kymenlaaksolaisilla, samassa ikäryhmässä on myös Kymenlaakson alhaisin rokotuskattavuus.

Tartunnanjäljitys toimii tällä hetkellä hyvin, kontaktointi tartunnan saaneisiin ja altistuneisiinkin on saatu yleensä tehtyä jo saman päivän aikana. Tartunnanlähde jää selvittämättä 24,8 prosentissa tapauksista. Selvästi suurin tartunnan lähde on edelleen samassa taloudessa asuva (23,3 prosenttia) ja usein myös muu lähipiiri (9,3). Tartuntalähteinä nousussa ovat ulkomaanmatka (12,4) ja yksityistilaisuudet (9,3).

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka