Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pursiseura kouluttaa saaristolaivureita – Perustiedot on syytä hallita veneilyssä, vaikka ajokorttia ei vaaditakaan

Virolahden Pursiseura järjestää loppusyksyn aikana saaristomerenkulun kurssin. Kurssi tarjoaa perustiedot veneellä suunnistamisesta, vesiliikenteen säännöistä ja turvallisuudesta.

Veneilyssä ei vaadita ajokorttia, mutta asia saattaa tulevaisuudessa muuttua. Suomessa venepoliisi on käyttänyt tiukkoja puheenvuoroja veneajokortin puolesta.

15-vuotias tarvitsee ajotunteja ja teoriakoulutusta päästäkseen mopon rattiin. Mutta sama kaveri saa nykyään ajaa isäpapan kuorma-auton kokoista huvivenettä ilman kontrollia.

Saaristolaivurikurssin jälkeen voi osallistua valtakunnalliseen tenttiin, joita järjestetään pari kertaa vuodessa. Tavoitteena on tenttitilaisuus Virolahdella. Joka tapauksessa tentin voi käydä tekemässä lähikaupungeissa.

– Saaristomerenkulun kurssin tiedot auttavat veneilemään esimerkiksi Virojoelta Helsinkiin, toteaa kurssin vastuuopettaja Aki Rovasalo.

– Ei siinä ole mystiikkaa, jos ottaa turvallisuuden vakavasti, mutta kauniita maisemia näkee tämän kurssin jälkeen varmasti enemmän kuin ennen. Samoilla tiedoin pääsee jopa Ruotsiin, jos vain keli ja varusteet ovat kunnossa.

Vanha oppikirja oli hyvä, mutta uusi on vielä parempi.

Saaristolaivurikurssin jälkeen voi jatkaa koulutusta osallistumalla esimerkiksi rannikkolaivurikurssille. Se vaaditaan osana kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa. Sitä taas tarvitaan, jos aikoo ajaa suurempaa huvialusta tai vaikkapa vuokrata veneen Välimerellä.

Saaristomerenkulun opetusta on kehitetty käytännönläheisempään suuntaan. Elektronisissa ja perinteisissä menetelmissä on eroja. Perinteiset työkalut kuten kartta, harppi, kompassi ja kulmaviivain tulevat tutuiksi.

– Saaristolaivurikurssi ei vaadi aiempaa osaamista, mutta peruskoulun suorittaminen ja kiinnostus aiheeseen ovat eduksi, Rovasalo sanoo.

– Vanha oppikirja oli hyvä, mutta uusi on vielä parempi. Sisältöä painotetaan käytännölliseen suuntaan ja erinomaisia kuvia on paljon lisää. Joskus kuulee sanottavan, ettei merikarttatyöskentelyä paperilla enää tarvita. Itselläni on plotteri mennyt pimeäksi kolme kertaa. Siinä kun tuijottaa mustaa ruutua, niin tulee äitiä ikävä, ellei osaa käyttää paperikarttaa ja kompassia, hän jatkaa.

Vesiliikennelaki uudistui viime vuonna ja pientä viilausta pykäliin tuli vielä tänä kesänäkin. Nämäkin asiat käydään kurssilla pääkohdittain läpi.

ViPS:n järjestämä saaristolaivurikurssi on maksuton, jos osallistuja liittyy seuran jäseneksi. Kurssimateriaali hankitaan omakustannushintaan, ja mahdollisesta tentistä menee pieni lisämaksu.

– Nyt on helppo osallistua koulutukseen! Ja Virolahden merialueilla on monipuoliset mahdollisuudet navigointitaitojensa kehittämiseen.

Kurssi järjestetään Virojoen koulun tiloissa kolmena viikonloppuna, 30.-31. lokakuuta, 7. marraskuuta ja 13. marraskuuta, yhteensä neljä päivää, jotka ovat pituudeltaan noin 6 tuntia.

Tilat on valittu siten, että on mahdollista pitää koronaturvalliset etäisyydet.