Kymsoten alueella suurin osa koronaan sairastuneista on rokottamattomia henkilöitä – Perjantain jälkeen Kymenlaaksossa on todettu 15 uutta koronatartuntaa

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että koronapositiivisten määristä ei voi päätellä viruksen yleisyyttä alueella.

Kymsote tiedottaa, että viime viikon perjantain jälkeen sen alueella on todettu 15 uutta koronavirustartuntaa.

THL:n tilastojen mukaan Kotkassa on perjantain jälkeen todettu kolme uutta koronavirustartuntaa, Haminassa kaksi ja Kouvolassa kuusi. Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä ei ole todettu uusia tartuntoja.

Kotkassa on tähän mennessä todettu yhteensä 965 koronatartuntaa, Haminassa 291, Pyhtäällä 60, Virolahdella 34 ja Miehikkälässä 13. Kouvolassa tartuntoja on yhteensä 1181.

Kymsoten mukaan sen alueella on tähän mennessä todettu yhteensä 2 585 koronavirustartuntaa.

Kymsotessa on viime vuoden maaliskuun alun jälkeen tutkittu yhteensä 137 303 koronanäytettä. Viimeisen viikon aikana näytteitä on tutkittu 2 072.

Suurin osa sairastuneista on rokottamattomia

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että Kymsoten alueella on yli viikon ajan ollut sairaalahoidossa viisi koronaviruspotilasta.

– Heistä kukaan ei ole ollut tehohoidossa. He kaikki ovat täysin rokottamattomia. Pääosa koronapositiivisiksi todetuista henkilöistä on joko kokonaan rokottamattomia tai vaillinaisesti rokotettuja henkilöitä.

Myös kaksi kertaa rokotettuja henkilöitä on sairastunut.

– Heitä on sairastuneista ehkä noin 10 prosenttia. Tauti on heillä yleensä lievempi ja osa varmaan sairastaa koronan oireettomana. Rokotetuilla henkilöillä tartuttavuus näyttäisi olevan selvästi vähäisempi kuin rokottamattomilla.

Pietikäinen toteaa, että koronapositiivisten määristä ei voi päätellä viruksen yleisyyttä alueella.

– Minusta tilanne on lähinnä ollut ennallaan viimeiset kaksi kuukautta. Viime viikkoina pienentyneet tartuntamäärät taas ovat johtuneet lähinnä testausten vähenemisestä. Viime viikkoa edeltäneiden kahden viikon aikana tehtyjen testien määrä väheni 56 prosenttia. Viime viikon lukuja en vielä ole ehtinyt laskea, kertoo Pietikäinen.

Koronarokotteiden kattavuutta pyritään parantamaan

Pietikäisen mukaan rokotukset etenevät pääosin hyvin.

– Edelleen pitäisi paremmin tavoittaa 20–50-vuotiaat. Heillä kattavuus on muita ikäryhmiä matalampi, erityisesti miehillä. Pyrimme jatkossa myös työpaikoilla ja isoissa tapahtumissa tapahtuviin rokotuksiin, jos mahdollista, sanoo Pietikäinen.

Valtaosa tartunnoista on todettu 20–29-vuotiailla

Kymsoten alueella kahden viime viikon aikana koronatartunnoista suurin osa, 30 prosenttia, on todettu 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Toiseksi eniten koronatartuntoja on 10–19-vuotiailla (26 prosenttia kaikista positiivisista näytteistä). Seuraavaksi eniten tartuntoja on 30–39-vuotiailla ja 40–49-vuotiailla. Näissä ikäryhmissä on kummassakin 11 prosenttia kaikista positiivista näytteistä. Seuraavaksi eniten tartuntoja on 50–59-vuotiailla (14 prosenttia kaikista positiivisista näytteistä).

– Määrällisesti on melko vähän yli 50-vuotiaita, mutta rokottamattomina heillä on suuri vaara joutua sairaalahoitoon, kertoo Pietikäinen.

Alle 10-vuotiaiden ikäryhmässä oli 6 prosenttia positiivisista näytteistä.

Suurin osa koronatartunnoista tulee perheestä, lähipiiriltä tai tuttavilta

Kymsoten alueen kahden viime viikon lukujen perusteella suurin osa tartunnoista, 38 prosenttia, tulee perheestä, lähipiiristä tai tuttavilta.

Ulkomailta tartuntoja tulee noin 12 prosentissa koronatapauksista, työpaikoilta noin 8 prosentissa. Noin 7 prosentissa tapauksista tartunta on tullut baareista ja noin 8 prosentissa yksityistilaisuuksista. Tartunnan lähteestä ei ole tietoa 20–30 prosentissa koronatapauksista.

Muokattu 4.10. kello 15.35. Lisätty tietoa positiivisten koronanäytteiden ikäjakaumasta ja koronatartuntojen lähteistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka