Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Kymenlaakso siirtyy veteraanien perinneaikaan – veteraania ei jätetä

Sodan ajan kenttäarmeijan ylimääräiset harjoitukset alkoivat 14.10.1939. Haminassa perustettiin muun muassa Jalkaväkirykmentti 32:n (myöhemmin JR 5) ensimmäinen pataljoona.

Reserviläiset kokoontuivat kyseisenä päivänä Haminan varuskuntaan. Tuolloin oli tapana, että perusyksikkö eli komppania muodostettiin yhden pitäjän miehistä ja nimettiin sen mukaan. Esimerkiksi 1. komppania oli Kymin, 2. Vehkalahden ja 3. Virolahden komppania.

Pataljoonan eteläkymenlaaksolaiset sotilaat lähtivät liikkeelle Haminan rautatieasemalta 16. lokakuuta iltapäivällä. Seuraavana päivänä oltiin jo Äyräpään asemalla.

Tätä lähtöä on Haminassa muistettu vuodesta 1997 lähtien niin sanottuna Veteraanikiven muistotilaisuutena. Tänä vuonna muistotilaisuus sai erityisen lisämerkityksen, kun tilaisuuden yhteydessä siirryttiin Etelä-Kymenlaaksossa veteraanien perinneaikaan perustamalla Sotien 1939-1945 Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistys ry.

Yhdistystä oli perustamassa henkilöitä ja yhteisöjä kaikista Etelä-Kymenlaakson kunnista ja kaupungeista samaan tapaan kuin 82 vuotta aikaisemmin. Silloin lähdettiin sotaan, nyt vaalitaan tuon ajan sukupolven arvoja ja perintöä, jotka eivät saa unohtua.

Veteraanien ja heidän leskiensä tukeminen siirtyy ajan myötä uuden yhdistyksen vastuulle – veteraania ei jätetä.

Silloin lähdettiin sotaan, nyt vaalitaan tuon ajan sukupolven arvoja ja perintöä, jotka eivät saa unohtua.

Yhdistyksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin perinnekeskus Wanhan Veteraanin tiloissa, jossa myös valittiin uudelle yhdistykselle puheenjohtaja ja hallitus.

Yhdistyksen sateenvarjon alle tullaan jatkossa kutsumaan kaikki Tammenlehvän Perinneliiton hengessä perinnetyötä tekemään haluavat yhteisöt. Tätä varten oli jo syyskuun lopussa järjestetty erityinen julkilausuman allekirjoitustilaisuus kyseisille yhteisöille sekä samalla tiedotustilaisuus alueen kunnille, seurakunnille ja Puolustusvoimien edustajille.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Vesa Kangasmäki Haminasta. Hallituksen jäsenet tulevat kaikista alueen kunnista ja osasta mukaan haluavista yhteisöistä. Myöhemmin hallitusta täydennetään yhdessä hyväksyttyjen sääntöjen mukaisesti.

Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Jouko Rauhala Kotkasta. Sihteerinä toimii Matti Sahala Haminasta.

Jäsenet ovat Reino Pietikäinen, Miehikkälä, Matti Leikkonen, Virolahti, Petri Kainulainen, Kotka, Heikki J Oksanen, Kotka, Satu Aurala, Kotka ja Hannu Tähtinen, Pyhtää.

Kymenseudun Lottaperinneyhdistys nimeää edustajan myöhemmin.