Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvinopeusrajoitukset tulevat voimaan ensi viikon torstaista lähtien – moottoritiellä mahdollisuus pitää 120 kilometrin rajoitus voimassa hyvissä olosuhteissa marraskuun loppuun

Kaakkois-Suomen maanteillä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa otetaan talvikauden alemmat nopeusrajoitukset käyttöön ensi viikon torstaista alkaen. Alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllätyksellisissä tilanteissa, muistutetaan Kaakkois-Suomen ely-keskuksen asiaa koskevassa tiedotteessa.

Talven tullessa ajokelit huononevat, ja liikenteessä on aika ottaa käyttöön alennetut nopeusrajoitukset. Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä.

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. 100 kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti.

Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi Kaakkois-Suomesta valtateiltä 6 ja 7. Sadan kilometrin talvirajoituksen käyttöön siirrytään näilläkin teillä joulukuun alussa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle jää talviajaksi 207 kilometriä 100 kilometrin nopeusrajoituksia, joista 95 kilometriä on moottoriteillä.

Takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika moottoriteillä alkaa maaliskuun alusta.

Talvirajoitukset tukevat turvallisempaa liikkumista. Rajoitusten avulla säästetään vuosittain arviolta jopa kahdeksan ihmisen henki sekä estetään useita kymmeniä loukkaantumisia. Alennetut rajoitukset tukevat myös kestävän liikkumisen periaatteita, sillä niiden myötä esimerkiksi polttoaineenkulutus sekä päästöt vähenevät ja tien päällyste kuluu hitaammin.

Nopeusrajoitusten lisäksi talvikaudella vaikuttavat myös muut liikennesäännöt sekä hyvät käytännöt. Huonoilla keleillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin – jopa rajoitusmerkkiä alhaisemmaksi – eikä ääriolosuhteissa ole järkeä ajaa liian kovaa. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa.

Tilanteen mukaan mitoitettu ajonopeus ja kunnolliset talvirenkaat ovat turvallisen talviajon kulmakivet. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana.

Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta.

Talviaikana aiempaa suurempi osa kulkemisesta tapahtuu pimeään aikaan. Jos lisäksi vielä sataa vettä tai räntää, niin näkyvyys voi olla ajoittain erittäin huono ja muita tielläliikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, on vaikea erottaa.

Jalankulkijan kannattaakin huolehtia erottuvuudestaan heijastimien avulla. Uuden tieliikennelain myötä myös punainen takavalo on etuvalon lisäksi pakollinen varuste polkupyörissä pimeään aikaan liikuttaessa. Myös autoilijan on syytä varmistaa, että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä.