Kymenlaakso on taas leviämisvaiheessa – "Koronatilanne on pahin, mitä Kymenlaaksossa on koskaan aiemmin ollut", infektioylilääkäri sanoo

Koronakoordinaatioryhmä esittää, että Kymenlaakson alueelle asetetaan taas ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia. Jos rajoitukset tulevat voimaan, tulee käyttöön myös koronapassi.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona pohtimaan alueen huonontunutta koronatilannetta.

Ryhmä päätti, että Kymenlaakso siirtyy taas leviämisvaiheeseen. Koronakoordinaatioryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriölle myös, että Kymenlaakson alueelle asetetaan taas ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia. Ryhmä odottaa päätöstä rajoituksista jo tällä viikolla ja jos ne tulevat voimaan, tulee alueella käyttöön myös koronapassi.

"Tilanne on pahempi kuin koskaan aikaisemmin"

Tilanne on huonontunut Kymenlaaksossa nopeasti ja on nyt vakava, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

– Kymenlaaksossa tilanne on tällä hetkellä pahin, mitä se on koskaan aiemmin ollut, sanoo Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Kymsoten alueella on Pietikäisen mukaan pattitilanne. Tilanne johtuu siitä, että alkusyksystä koronanäytteiden otto on pudonnut yhteen kolmasosaan aiemmasta. Samaan aikaan 20 prosenttia asukkaista on edelleen ottamatta rokotetta. Alkusyksyn leviämisvaiheessa virustartuntojen määrä oli viikoittain 100:n luokkaa. Nyt Kymsoten alue lähestyy samoja lukemia, mutta näyteenottomäärä on pienempi.

Kaksi koronapotilasta tehohoidossa

Kymenlaakson sairaaloissa on tällä hetkellä hoidettavana seitsemän koronaviruspotilasta. Heistä kaksi on tehohoidossa. Kaikki sairaalahoidossa olevat ovat rokottamattomia. Koronatartuntoja on todettu myös koronarokotuksen saaneilla.

Kahden viime viikon aikana ajalla Kymenlaaksossa on todettu 165 uutta koronavirustartuntaa, Kymsote kertoo tiedotteessaan. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 101. Kotkan ja Kouvolan ilmaantuvuusluvut ovat asukaslukuun suhteutettuina kummassakin yli 100. Koronanäytteistä positiivisten osuus on noussut ja on nyt 4,1 prosenttia.

– Vaikka rokotuskattavuus alkaa Kymenlaaksossa kahden rokotuksen osalta olla 80 prosenttia, tiedämme nyt, että se ei vielä riitä epidemian hillitsemiseen. Edelleen kehotan kaikkia hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan myös tehostereokotuksista, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Riski kasvaa, kun koolla on enemmän ihmisiä

Tartunnan saaneissa korostuvat keski-ikäiset, 40–50-vuotiaat, kun aiemmin tartuntoja oli enemmän nuorempien, 20–30-vuotiaiden, ikäryhmässä.

– Huolestuttavaa suuntauksessa on, että yleensä keski-ikäiset joutuvat sairaalahoitoon herkemmin kuin nuoremmat, Mäntymaa sanoo.

Vakavan koronatilanteen takia Mäntymaan mukaan kaikkien kymenlaaksolaisten tulee pitää huolta toimista epidemian leviämisen estämiseksi. Aina kun on koolla paljon ihmisiä, riski kasvaa, hän sanoo.

– Maskia on syytä käyttää ruuhkaisissa sisä- ja ulkotiloissa. Perusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pätevät niin rokotetuilla kuin rokottamattomillakin.

Samoin jos on infektioon sopivia oireita, pitää pysyä kotona ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Kymsoten tartunnanjäljitys on pystynyt jäljittämään tartunnanlähteitä lisääntyneistä määristä huolimatta vielä entisellä tasolla. Aivan viime päivinä tartunnanjäljitys on kuitenkin ruuhkautunut, eikä kaikkia altistuneita saada kontaktoitua samana päivänä kuten aiemmin.

Yleisimmin koronatartunnan on voinut saada samassa taloudessa elävältä ihmiseltä, muualta lähipiiristä tai ulkomailta. Yhä enemmän tartuntoja saadaan yksityistilaisuuksista.

Lisätty tietoja tartunnan saaneista ja johtajaylilääkärin ohjeet kymenlaaksolaisille klo 13.56.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka