Kymsote haluaisi koronarokotukset pakollisiksi potilaiden kanssa työskenteleville – Kymsoten johtajaylilääkäri:"Työntekijän rokottamattomuus on jo aiheuttanut tartuntoja ja kuolemantapauksia"

Työnantaja ei voi nykyisen lainsäädännön puitteissa kysyä, onko työntekijä saanut koronarokotukset. Kymsote toivoo muutosta lakiin. Rokotusten lisäksi myös sairastetun koronavirustaudin tuoma suoja hyväksyttäisiin.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin keskiviikkona siitä, että valtion tulisi selvittää, voitaisiinko koronavirustauti lisätä tartuntatautilain pykälään 48. Se velvottaisi sosiaali- ja terveydenhuollon alalla asiakas- ja potilastiloissa työskentelevät työntekijät ja harjoittelijat ottamaan koronarokotukset. Myös jo sairastetun koronavirustaudin tuoma suoja hyväksyttäisiin.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että sekä Kymenlaaksossa että Suomessa on tapahtunut laitostartuntoja, joissa rokottamaton työntekijä on altistanut ja tartuttanut hoidettaviaan.

– Hoidettavat ovat olleet usein vakavalle taudille alttiita vanhuksia, ja tartunnoista on seurannut kuolemantapauksiakin. Se on aiheuttanut työpaikoilla eettisiä ongelmatilanteita.

Lakien laatiminen on hidasta työtä

Mäntymaa ei tiedä, kuinka paljon rokottamattomia tai koronaa sairastamattomia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä Kymsoten alueella työskentelee.

– Työnantaja ei voi nykyisen lainsäädännön puitteissa kysyä onko työntekijä saanut koronarokotukset. Jos työntekijä kertoo sen vapaaehtoisesti, niin se on ok.

Lisäys tartuntatautilain jo olemassaolevaan pykälään olisi Mäntymaan mukaan luonnollinen ja järkevä.

– Koska sosiaalityöntekijöillä on kyseisen tartuntatautilain pykälän mukaan velvollisuus ottaa influenssarokotus, olisi loogista ulottaa laki koronarokotuksiinkin.

Mäntymaa ei usko, että tilanteeseen olisi tulossa muutoksia nopeasti.

– Lainsäädäntö on valtiovallan työtä ja nopeimmillaankin se vie yleensä kuukausia. Olemme esittäneet toiveen asiasta sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lisäystä lakipykälään valmistellaan ministeriössä

Helsingin Sanomatkertoo uutisessaan, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan jo lainmuutosta, jolla sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä velvoitettaisiin ottamaan koronarokotus. Ministeriössä on aloitettu myös valmistelut koronapassin käyttöönottamiseksi työpaikoilla.

Mäntymaa toteaa, että jos koronarokote olisi tartuntatautilaissa ilman koronapassia, työnantaja voisi kysyä työterveyshuollolta, onko työntekijä soveltuva tekemään työtään.

– Silloin työterveyshuolto kertoisi soveltuvuuden, mutta ei suoraan, onko työntekijä rokotettu. Rokottamaton henkilö olisi soveltumaton työhön, jos hän hoitaisi työssään vakavalle taudille alttiita. Jos koronapassi olisi käytössä sosiaali- ja terveysalan työssä, työntekijä käsittääkseni osoittaisi rokotustilanteen suoraan esimiehelle koronapassillaan, sanoo Mäntymaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka