Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvinvointialueen lähipalvelut luodaan yhteistyöllä

Aluevaalit lähestyvät noin kahden ja puolen kuukauden päästä (23.1. 2022).

Tällä hetkellä kunnissa laaditaan tulevan vuoden talousarviota, joiden muun muassa sote-menot ovat pohjana tulevan hyvinvointialueen valtionosuusrahoituksissa. On toivottavaa, että ne osataan laatia mahdollisimman realistisiksi.

Myös Kymsotessa laaditaan samanaikaisesti ensi vuoden budjettia. Julkisessa keskustelussa esiin on noussut palveluiden karsimisia. Syyksi kerrotaan talouteen liittyvät säästöpaineet. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on karsittu kovalla kädellä myös aiemmin.

Onko suunta oikea? Kaikki ikäihmiset eivät pärjää kotiin tuotavan hoivan varassa! Kaikille on kuitenkin luvattu kuitenkin hoivapaikka omasta kunnasta.

Tulevien aluevaalien päättäjiksi valittavien tulee nähdä laajasti koko uuden hyvinvointialueen palvelutuotanto, joihin sote-asioiden lisäksi tulee mukaan myös pelastuspalvelujen organisointi sekä koulupsykologi ja -kuraattoripalveluiden järjestäminen ja saatavuus.

Valittavat päättäjät eivät ole pelkästään omien kuntiensa edunvalvojia. He tarvitsevat laaja-alaista näkemystä sekä yhteistyö- ja neuvottelutaitoja laajasti yli puoluerajojen.

Palveluverkon sekä lähipalveluiden rakentaminen, mitä palveluita missäkin osissa hyvinvointialuetta tuotetaan, luodaan puolueiden välisten neuvotteluiden tuloksena.

Hyvään tai vähintään kohtuulliseen lopputulokseen tullaan pääsemään toisia kuuntelemalla ja hyvällä kokonaisuutta luotaavalla yhteistyöllä.

Kirjoittajat ovat keskustan aluevaaliehdokkaita.