Museot keräävät muistoja tehdastyöstä – Useissa Kymenlaakson kylissä sijaitsi nahka- ja tiilitehtaita. Ovatko sukulaisesi työskennelleet niissä?

Tiilitehtaan väkeä Kalliokoskella. Miehikkälän museotoimen arkisto

Armi Oinonen

Kymenlaaksolaiset museot keräävät parhaillaan Kerro meille! -verkkokyselyllä muistoja työstä erilaisissa tehtaissa.

Kysely on avoinna tämän kuukauden ajan osoitteessa www.kerromeille.net.

Miehikkälän museotoimi on mukana kyselyssä ja toivoo muistoja ja valokuvia Miehikkälän alueella toimineista erilaisista tehtaista kuten lasi-, nahka-, tiilitehtaista tai vaikkapa Vuorelan vesitehtaasta Saivikkalassa.

Miehikkälän merkittävin teollisuuslaitos on eittämättä ollut pääsääntöisesti ikkunalasia valmistava Kalliokosken lasitehdas. Lasinpuhallus alkoi syksyllä 1861 ja loppui tasan 90 vuotta sitten koneellisesti valmistetun ikkunalasin vallattua markkinat.

Lasinpuhaltajat, aloittajat, lasinsilittäjät olivat ensin saksalaisia ja sitten ruotsalaisia, mutta tiedetään joidenkin paikallistenkin päässeen ulkomaisten lasiammattilaisten oppiin.

Ilmoitus Koitar -lehdessä vuonna 1905. Miehikkälän museotoimi

Kuitenkin tavallisimmin miehikkäläläisten työtehtävät Kalliokoskella liittyivät erilaisiin kuljetustehtäviin. Virolahden rannikolta tehtaalle ajettiin hevosilla lasin raaka-aineita - kvartsihiekkaa, soodaa ja kalkkia

Samoin lasiuunien lämmittämiseen tarvittavan halkojen ajoon tehtaalle sekä valmiin lasin kuljetukseen Taavettiin tarvittiin paikallista työvoimaa. Myös tehtaan maatila pelto- ja navettatöineen työllisti koko joukon miehikkäläläisiä.

– Onko suvussasi henkilöitä, jotka olisivat olleet näissä tehtävissä? Tehdastyöläiset ja osa maatyöläisistä asuivat tehtaan asunnoissa, millaisia olivat asuinolot? Mielenkiintoista olisi myös kuulla löytyykö kotoasi lasitehtaan ikkunalasia, peilejä tai vaikkapa verhotankoja, museotutkija Armi Oinonen summaa muutamia kiinnostuksen kohteita.

Nahkatehtaat myivät käsittelemiään nahkoja ja niissä tehtiin tiettävästi jonkin verran myös valmiita nahkatuotteita. Miehikkälässä toimi 1900-luvulla useita nahkatehtaita.

Ilmoitus Maaseutu -lehdessä vuonna 1926. Miehikkälän museotoimi

Tunnetuin Miehikkälän nahkatehtaista lienee 1930-luvulla toiminut Kalliokosken nahkatehdas, tehdas aloitti toimintansa lasitehtaan lakkauttamisen jälkeen.

Saivikkalassa nahkatehdastoiminnan aloitti kauppias Erik Willi. Ensin Kauppaosakeyhtiö Vesa osti Willin tehtaan ja vuonna 1932 Vesalta tehtaan osti ja sen toimintaa jatkoi Akseli Kirkkopelto. Saivikkalassa toimi myös Antti Eklundin nahkatehdas.

Ilmoitus Säkkijärven Sanomissa v. 1903. Miehikkälän museotoimi

Tiilitehtaita on sijainnut useissa Miehikkälän kylissä. Esimerkiksi 1930-luvulla Muurikkalassa toimivat Aleks Falinin ja Emil Kylmälän tiilitehtaat sekä Saivikkalassa Anton Vapalahden ja Matti Villbergin tiilitehtaat.

Lehtitietojen perusteella 1920-luvun lopulla tiedetään toimineen M. Törösen nahkatehdas.

– Nämäkin tehtaat ovat lopettaneet toimintansa aika päiviä sitten. Oletko kuitenkin kuullut vanhemmilta tai tutuilta näiden toiminnasta tai ovatko isovanhempasi myyneet nahkoja tehtaisiin, Oinonen kysyy.

Lasinsulattajana työskennellyt Anton Rautamies. Miehikkälän museotoimen arkisto

Kyselyssä www.kerromeille.net kaivataan tarinoita, jotka liittyvät esimerkiksi tehtaan työntekoon, työyhteisöihin ja tuotteisiin. Jos vastaat mieluummin muuten kuin verkkokyselyssä, voit ottaa yhteyttä myös suoraan museotutkija Armi Oinoseen, puh. 040 752 7770 tai armi.oinonen@miehikkala.fi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka