Koronatilanne pahenee edelleen Kymenlaaksossa, sairaalahoidon tarve on lisääntynyt – Yksittäiset rokottamattomat ja maskittomat henkilöt ovat aiheuttaneet tartuntoja ja joukkoaltistuksia

Kymsote suosittelee etätöiden jatkamista työpaikoilla, joissa se on mahdollista. Työnantajien toivotaan mahdollisuuksien mukaan toimivan niin, että työntekijä voi jäädä omalla ilmoituksella sairastamaan kotiin jopa viikoksi, etteivät terveyspalvelut kuormitu.

Kymenlaaksossa siirryttiin viime viikolla koronan leviämisvaiheeseen. Torstaina Kymsoten alueella todettiin 23 uutta koronatartuntaa ja tähän mennessä alueella on todettu yhteensä 3 040 koronavirustartuntaa.

Kymsoten mukaan alueen epidemiatilanne on kehittynyt edelleen huonompaan suuntaan. Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana todettu 241 uutta koronatartuntaa.

– Ilmaantuvuusluku on 140,5. Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä on 4,96 prosenttia. Kaikki nämä luvut ovat koko epidemia-ajan pahimpien joukossa, Kymsote kertoi tiedotteessaan.

Koronatartuntoja tulee nyt Kymsoten mukaan monenlaisista lähteistä: omasta perheestä ja muusta lähipiiristä, yksityistilaisuuksista, ulkomaanmatkoilta ja harrastuksista. Ravintolatartuntoja on todettu muutamia ja ne on yhdistetty kuuteen ravintolaan.

Kiireettömän hoidon peruuttamiset mahdollisia

Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 11 koronaviruspotilasta.

– Koronaviruspotilaiden kohdalla vaaditaan usein pitkiä sairaalahoitojaksoja, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä ollaan jo lähellä rajaa, jolloin joudutaan pohtimaan kiireettömän hoidon peruuttamisia, Kymsote kertoo tiedotteessa.

Tartuntoja on edelleen eniten rokottamattomilla. Sairastuneiden joukossa on kuitenkin nyt myös rokotettuja yli 60-vuotiaita.

– Valitettavasti on todettu, että näillä ikääntyneillä, jotka ovat saaneet 2. rokoteannoksen kesäkuussa tai aiemmin, rokotuksen teho on hiipunut. Yli 60-vuotiaiden on erittäin tärkeä hakeutua 3. rokotukseen, kun 2. annoksesta on kulunut kuusi kuukautta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Koronarokotuskattavuus on 12 vuotta täyttäneillä kymenlaaksolaisilla on nyt 81 prosenttia.

– On hienoa, että rokotuskattavuus on noussut, ja koronapassi on hieman lisännyt myös nuorempien ikäluokkien kuten 20–30-vuotiaiden hakeutumista koronarokotuksiin. Nykyinen rokotuskattavuus ei kuitenkaan ole vielä riittävä hillitsemään epidemiaa alueella, Mäntymaa sanoo.

Rokottamattomista lähtenyt isoja altistuksia

Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossa on useita esimerkkejä tapauksista, joissa yksittäinen rokottamaton ja maskia käyttämätön henkilö on tartuttanut muita ja altistanut suuriakin määriä muita henkilöitä esimerkiksi kouluissa ja ikääntyneiden ihmisten joukossa. Tällaiset yksittäiset tapaukset voivat johtaa laajoihinkin karanteeneihin.

Kymsoten tartunnanjäljitys ruuhkautui viime viikonloppuna ja tämän vuoksi työntekijöitä on lisätty. Tartunnanjäljitys pystyy edelleen kontaktoimaan koronatartunnan saaneet saman päivän aikana, mutta altistuneiden kohdalla viive yhteydenottoon voi olla 2–3 päivää.

Kymenlaaksossa koronatartuntoja on erityisesti Kouvolassa ja Kotkassa, mutta koronavirustartuntoja esiintyy koko alueella.

Etätöiden tekeminen on suositeltavaa

Vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyi, etätyötä tulisi edelleen suosia sellaisilla työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

Kymsote vetoaa jälleen myös alueen työnantajiin ja toivoo työnantajia muuttamaan sairauslomakäytäntöjään. Työnantajia kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä eli työnantajien tulisi mahdollisuuksien mukaan toimia siten, että työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi.

– Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista. Lisäksi odottelu terveydenhuollon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa.

Rajoitusten osalta odotetaan ministeriön ohjausta

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli keskiviikkona alueen huonontuneesta koronatilanteesta. Varsinaisten uusien rajoitusten ja toimintaohjeiden osalta odotetaan valtakunnallista linjausta ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön uutta ohjauskirjettä.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei asettanut uusia suosituksia, mutta painottaa erityisesti seuraavien suositusten noudattamista. Maskin käyttöä suositellaan vahvasti erityisesti kaikille rokottamattomille, mutta myös rokotetuille erityisesti ruuhkaisissa sisä- tai ulkotiloissa liikkuville.

Yksityistilaisuuksissa tulee niin järjestäjien kuin osallistujienkin noudattaa hygieniaohjeita, varovaisuutta ja välttää suuria kokoontumisia.

Huonontuneessa epidemiatilanteessa Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt kokoontua jatkossa viikoittain eli seuraavan kerran keskiviikkona 17. marraskuuta.

Päivitetty juttuun torstain koronaluvut klo 11.28.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka