Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksitoista sairaalahoidossa olevaa koronapotilasta sitoo osastollisen hoitajia Kymsotessa – Sairaalahoitoon päätyy edelleen eniten rokottamattomia henkilöitä

Nykyinen koronapotilasmäärä on Kymsoten alueella pystytty hoitamaan rajoittamatta muuta vuodeosastohoitoa. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan yksikin tehohoitopotilas lisää voi muuttaa tilanteen, koska osastojen kuormitus on normaalipotilaidenkin osalta korkea.

Koronaepidemia kuormittaa nyt raskaasti sairaalahoitoa Kymsoten alueella. Sairaalahoidossa on nyt 11 koronapotilasta.

– Yksitoista sairaalahoidossa olevaa koronapotilasta sitoo käytännössä yhden osastollisen hoitajia pelkästään koronapotilaiden hoitoon, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Etenkin tehohoidossa olevan koronapotilaan hoito vaatii paljon fyysistä hoitotyötä ja sitoo henkilökuntaa enemmän kuin muut tehohoitopotilaat.

– Lisäksi tehohoidon hoitoajat ovat poikkeuksellisen pitkiä, jopa yli kuukauden kestäviä. Koronapotilaan kuormitus sairaalahoidolle on siis suuri.

Yksikin uusi tehohoitopotilas voi muuttaa tilanteen

Mäntymaa kertoo, että hoitoon otettavien koronapotilaiden määrällä ei ole varsinaisesti ylärajaa, mutta mitä enemmän sairaalahoidossa on covid-potilaita, sitä enemmän joudutaan rajoittamaan muiden potilaiden hoitoa, jotta saadaan koronapotilaille riittävästi hoitohenkilökuntaa.

– Asiaan vaikuttaa myös se, miten paljon hoitoa potilaat tarvitsevat, tarvitaanko tehohoitoa tai valvontahoitoa, vai riittääkö lisähappi tavallisella happimaskilla.

Nykyinen potilasmäärä on pystytty hoitamaan rajoittamatta muuta vuodeosastohoitoa.

– Mutta yksikin tehohoitopotilas lisää voi muuttaa tilanteen, kun osastojen kuormitus on normaalipotilaidenkin osalta korkea.

Muualta siirrettyjä yksittäisiä potilaita on hoidettu ajoittain Kymenlaakson keskussairaalassa.

– Muualta siirrettyjä potilaita on vain vähän. Potilaita otetaan hoitoon muilta alueilta valtakunnallisen koordinaation mukaan, eikä muualta siirretä potilaita alueille, jotka ovat muutenkin rasittuneita, toteaa Mäntymaa.

Koronatartuntoja saavat myös rokotetut

Koronatartunnan saaneissa ja sairaalahoitoon päätyneissä on edelleen enemmän rokottamattomia henkilöitä, vaikka koronatartuntoja saavat myös rokotetut henkilöt.

– Myös rokotettuja henkilöitä on sairaalahoidossa. Useimmiten heillä on myös perussairaus, joka tekee kokonaistilanteen vaikeaksi, vaikka koronan oirekuva olisi lievempi.

Mäntymaa muistuttaa, että iäkkäiden ihmisten on tärkeää ottaa kolmas rokoteannos, kun sen aika tulee.

– Mutta vielä tärkeämpää on, että vielä rokottamattomat, 1. tai 2. annosta vailla olevat ihmiset rokottautuisivat. Rokote ei ole varsinkaan iäkkäillä täydellinen suoja tartunnalta, mutta suoja vakavaa sairastumista vastaan on hyvä. Edelleen on tärkeää käyttää maskia, pitää huolta käsihygieniasta, ja välttää väentungoksia.