Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KTP Basket ja Titaanit ottavat käyttöön koronapassin – Katso tästä, mitkä koronarajoitukset ja -suositukset ovat tällä hetkellä voimassa Kymenlaaksossa

Kotkassa osassa kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista rajoitetaan osallistujamäärää ja osassa tilaisuuksista on käytössä koronapassi. Maskin käyttöön on vahva suositus aina, olipa kyseessä koronapassillinen tai -passiton tilaisuus tai tapahtuma.

Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisaluetta. Tämän takia tiukentuneita rajoituksia on otettu käyttöön kulttuuri- ja urheilutapahtumissa sekä ravintoloissa.

Rajoitukset eivät ole voimassa, jos tapahtuman järjestäjällä tai ravintolayrittäjällä on käytössä koronapassi.

Ohjauskirje suositteli järeämpiä otteita

Sosiaali- ja terveysministeriö suositteli keskiviikkoisella ohjauskirjeellään kuntia, kuntayhtymiä ja aluehallintovirastoja ottamaan käyttöön tämänhetkistä järeämpiä toimia epidemiatilanteen hillitsemiseksi.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokoontuessa keskiviikkona ministeriön ohjauskirjeestä ei ollut vielä virallista tietoa.

– Tänään (torstaina) on jo kuitenkin käyty viestinvaihtoa tuoreen ohjauskirjeen pohjalta, joten ensi viikolla olemme valmiit jatkamaan sen pohjalta matalamman riskin tilaisuuksien rajoitusasiaa.

Mäntymaa jatkaa, että Kymenlaaksossa on jo uudenkin ohjauskirjeen mukainen vahva maskisuositus ja etätyösuositus.

Kokosimme tähän juttuun tällä hetkellä voimassa olevat Kymenlaakson koronarajoitukset, ohjeet ja suositukset.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumat

Perjantaista 3. joulukuuta alkaen rajoitetaan Kymenlaaksossa sisätilojen korkeariskisiä tapahtumia, eli yhteislaulutilaisuuksia sekä sellaisia tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekemä päätös on voimassa koko Kymenlaaksossa. Rajoitukset ovat voimassa tammikuun 2. päivään asti.

Rajoitusten mukaan sisätiloissa pidettävien tapahtumia voi olla katsomassa enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikoille olevien katsojien määrää ei rajoiteta.

Päätös ei koske esimerkiksi messuja. Rajoitukset eivät kohdistu henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheilutapahtumien osallistujiin.

Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, saa sisään ottaa enintään puolet lain mukaan tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä.

Koronapassilla koripallo- ja jääkiekko-otteluihin

Jos kulttuuri- tai urheilutapahtuman järjestäjällä on käytössä koronapassi, rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Esimerkiksi KTP Basketin peleissä Kotkassa otetaan käyttöön koronapassi.

– Kyllä, meidän peleissämme kysytään jatkossa koronapassia. Meillä on ensi viikon lauantaina Suomen Cupin puolivälieräottelu Salon Vilpasta vastaan ja siellä passia jo kysytään, samoin jo edellisenä päivänä pelattavassa Peli-Karhujen cup-matsissa Tapiolan Honkaa vastaan. Katsojien kannattaa tulla ajoissa paikalle, toteaa KTP Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström.

Lindström kertoo, että muuten uusimmat rajoitukset eivät vaikuta koripallo-otteluihin.

– Meillä ei esimerkiksi ole ollut seisomakatsomoa, minkä vuoksi olisi pitänyt tehdä muutoksia katsomojärjestelyihin. Maskien käyttämistä suosittelemme kaikille ja käsihygieniasta huolehtimista.

Myös Titaanien jääkiekko-otteluissa otetaan käyttöön koronapassi.

– Tai ottelussa. Uudet rajoitukset ovat voimassa tammikuun alkuun asti ja meillä on sitä ennen vain yksi kotimatsi 12. joulukuuta. Saimme aika yksiselitteiset ohjeet, joko otamme koronapassin käyttöön tai pelaamme ilman yleisöä, toteaa seuran puheenjohtaja Aapo Lampinen.

Koska seisomakatsomot on kielletty, joudutaan jäähallilla tekemään rajauksia katsomotiloihin.

Ohjeita kulttuuritapahtumien väliajoille

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä antoi viime viikon keskiviikkona 24.11. kulttuuritapahtumiin uuden suosituksen väliajoista, joissa voi syntyä ruuhkaisia tilanteita muun muassa väliaikatarjoilujen yhteydessä ilman maskia.

Suosituksen mukaan katsojien tulee viettää väliaika katsomotiloissa sellaisissa kulttuuritapahtumissa, joissa ei ole käytössä riittävän väljiä väliaikatiloja.

– Suositukset ja rajoitukset on nyt otettava tosissaan, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa totesi viime viikolla tiedotteessa.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontui jälleen tämän viikon keskiviikkona.

Ryhmä täsmensi yleistä maskisuositusta siten, että myös yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä niin työntekijöiltään kuin asiakkailtaan.

Tämä täsmennys koskee yleisötilaisuuksien lisäksi kauppoja, julkisia liikennevälineitä ja muita asiakastiloja.

Koronapassi kumoaa rajoitukset ravintoloissa

Viime viikon sunnuntaista eli 28.11. alkaen Kymenlaakson ravintoloissa on ollut voimassa rajoitus, jonka mukaan anniskeluravintolat voivat olla auki kello 5–18.

Ravintolat, joissa ei anniskella alkoholia, voivat puolestaan olla auki 5–01.

Rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.

Anniskelu on Kymenlaakson ravintoloissa sallittu kello 9–17. Aluehallintoviraston luvalla anniskelun voi aloittaa jo kello 7 majoituspalveluun liittyvän aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia sisätilojen asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia sisä- ja ulkotilojen asiakaspaikoista. Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumien tavoin rajoitukset eivät ole voimassa, jos ravintolat ovat ottaneet käyttöön koronapassin.

Koronapassillisen ravintolan ei tarvitse noudattaa alueelle asetettuja tavallista tiukempia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Rajoitukset vaihtelevat maakunnittain. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja asiaa tarkastellaan viikoittain.

Maskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Etätyötä suositellaan

Työnantajia on suositeltu tarjoamaan ja järjestämään etätyötä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Myös työhön liittyviä kokouksia suositellaan pidettäväksi etänä aina, kun se on mahdollista.

Kymenlaaksossa työpaikoilla on vahva maskisuositus.

Kymenlaakson koronakoordinaatiotyöryhmä pohti asiaa kokouksessaan tämän viikon keskiviikkona. Ryhmä suosittelee kuntia ja kaupunkeja velvoittamaan maskin käyttöä työntekijöilleen kaikessa lähityössä.

Kaupoissa voimassa vahva maskisuositus

Kaupoilla ja esimerkiksi messuilla ei ole tällä hetkellä erityisiä rajoituksia.

Tämän viikon keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriö eli STM suositteli, että messujen järjestämistä ja messutilojen käyttöä rajoitettaisiin tilanteissa, joissa ei voida taata erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi.

Vahva maskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa.

VR kysyy koronapassia ravintolavaunuissa

Vahva maskisuositus on kaikessa joukkoliikenteessä, eli esimerkiksi linja-autoissa ja junissa.

VR otti koronapassin käyttöön kaukojunien ravintolavaunuissa sunnuntaina 28.11. Passi tarkistetaan ravintolavaunun kassalla yli 16-vuotiailta asiakkailta. Junaan pääsee ilman koronapassia.

VR suosittelee kasvomaskin käyttöä kauko- ja lähiliikennejunissa.

Lentoliikenteessä Finnairilla on maskipakko. Maskin voi ottaa pois vain syömisen ja juomisen aikana rajalliseksi ajaksi.

Maskia suositellaan ryhmäharrastuksissa

Vahva maskisuositus on voimassa 12 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastuksissa.

Maskia on Kymsoten suosituksen mukaan käytettävä liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa, vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa.

Urheilusuorituksen aikana maskia ei tarvitse käyttää.

STM suositteli keskiviikkona, että sisätilojen käyttöä aikuisten joukkueurheilussa, ryhmäliikunnassa ja kontaktilajeissa rajoitettaisiin.

Rajoitukset eivät koske joulukirkkoja

STM:n keskiviikkoinen suositus sisätilojen käytön rajoittamisesta koskee myös hengellisiä kokoontumisia. Rajoitus on voimassa, jos laulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä.

Uudet rajoitukset vaikuttavat Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien järjestelyihin. Kotka–Kymin seurakunta järjestää useita erilaisia Kauneimmat Joululaulut tilaisuuksia. Osassa tilaisuuksia rajoitetaan osallistujamäärää ja osaan tilaisuuksista on käytössä koronapassi, tiedotti seurakunta keskiviikkona.

Laulutilaisuuksia järjestetään myös yhdessä kahviloiden ja ravintoloiden kanssa laulutilaisuuksia ja näissä tilaisuuksissa koronapassit ovat käytössä automaattisesti ravintoloita koskevien säädösten vuoksi.

Aluehallintoviraston päättämät uudet rajoitukset eivät koske seurakuntien muuta toimintaa kuin yhteislaulutilaisuuksia.

– Nyt annettu Kymenlaaksoa koskeva päätös rajoituksista ei siis koske joulukirkkoja, jouluhartauksia, kirkollisia toimituksia tai muuta seurakunnan tavanomaista toimintaa. Rajoitukset eivät koske myöskään ulkotiloissa järjestettäviä tilaisuuksia, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen totesi ohjekirjeessään.

Opiskelu ja kasvatus

Keskiviikkona kokoontunut Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttöä oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Tähän asti on ollut vahva maskinkäyttösuositus koulujen ja päiväkotien työntekijöille ja vieraileville aikuisille sekä toisen asteen opiskelijoille sisätiloissa.

Kouluissa on päiväkodeissa on suositeltu välttämään tämän vuoden loppuun asti yhteisiä sisätilaisuuksia, jossa ovat paikalla kaikki koulun tai päiväkodin oppilaat.