Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksen potilasmäärät ovat nousussa ja odotusajat pidentyneet – Kymsote toivoo, ettei päivystykseen tultaisi pelkän sairauslomatodistuksen takia

Ennen päivystykseen hakeutumista Kymsote toivoo asiakkaan tekevän oirearvion Omaolo-palvelussa tai soittavan Päivystysavun numeroon 116 117.

Päivystyksen potilasmäärät ovat nousseet Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella, Kymsote kertoo tiedotteessaan. Niin ikään potilaat viipyvät sairaaloiden päivystyksissä aiempaa kauemmin.

Kymsoten mukaan päivystyksessä hoidetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita oireen vaatiman kiireellisyyden mukaisessa järjestyksessä. Lievemmin sairastuneiden odotusajat voivat venyä nykyisestä.

Päivystyksen ylilääkärin Kimmo Salmion mukaan odotusaikaa pidentävät muun muassa lisääntynyt potilasmäärä, infektio-oireisten potilaiden vaatima erityishuomio, kuten hoitajien pukeutuminen suojavarusteisiin, ja kotona pärjäämättömien vanhusten osuuden lisääntyminen. Hoitajia joudutaan myös tarvittaessa siirtämään kiireellisempien tapausten hoitoon tarkkailualueille.

Kymsoten mukaan henkilö otetaan hoidettavaksi päivystyksessä, jos hoitoa ei voi kiireellisyyden vuoksi siirtää seuraavaan päivään tai viikonlopun yli tai jos kiireellisen hoidon toteutuminen muualla on epävarmaa. Hoidon kiireellisyyttä arvioitaessa otetaan huomioon henkilön terveydentila, toimintakyky sekä sairauden tai vamman ennakoitavissa oleva kehitys.

Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa ja hoitopaikan valinnassa noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimia valtakunnallisia kiireellisen hoidon perusteita. Kiireettömämmät vaivat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemilla. Terveysasemilla ja infektiovastaanotoilla on arkipäivisin kiireaikoja.

Hätätilanteessa soitto aina hätänumeroon

Kymsote toivoo, että päivystykseen ei tultaisi pelkän sairauslomatodistuksen takia. Sote-kuntayhtymä kehottaa Kymenlaakson alueen työnantajia harkitsemaan muutoksia sairauslomakäytäntöihin, kuten laajentamaan tarvittaessa oma ilmoitus esimiehelle -käytäntöä. Näin työntekijä voisi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi.

Päivystykseen tulee edelleen hakeutua, jos arvioi olevansa päivystyshoidon tarpeessa.

Ennen päivystykseen hakeutumista Kymsote toivoo asiakkaan tekevän etukäteen oirearvion Omaolo-palvelussa (omaolo.fi) tai soittavan Päivystysavun numeroon 116 117 ja noudattamaan nauhoitteen ohjeita.

Päivystysavun sairaanhoitaja määrittää hoidon tarpeen ja kiireellisyyden ja antaa tarvittaessa kotihoito-ohjeet, jos vaiva ei vaadi käyntiä päivystyksessä. Niin ikään hoitaja kertoo, onko tilanteessa tarvetta hakeutua päivystykseen ja ohjaa tarvittaessa muuhun sopivaan hoitopaikkaan, kuten terveysasemalle.

Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

Päivystyksen odotustilat on suunniteltu yhdessä infektioiden torjuntayksikön kanssa. Odotustilassa on tärkeää noudattaa henkilökunnan antamia ohjeita sekä käyttää kasvomaskia ja käsidesiä.