Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotkassa on viime viikon tiistain jälkeen todettu 28 koronatartuntaa, Haminassa 11 ja Pyhtäällä yksi – Kymenlaaksossa eivät ole vielä käytössä kaikki mahdolliset koronarajoitukset

Virolahdella ja Miehikkälässä ei todettu yhtään tartuntaa, Kouvolassa tapauksia on 89. Sairaalahoidossa on ollut rokotettuja ja rokottamattomia koronapotilaita. Tehohoitoon joutuu käytännössä vain rokottamattomia, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymsote tiedottaa, että sen alueella on todettu maanantaina 17 uutta koronavirustartuntaa. Lauantaina niitä todettiin 18 ja sunnuntaina 32.

Viime viikon tiistain jälkeen Kymsoten alueella on todettu 143 tartuntaa. THL:n tilastojen mukaan Kotkassa niistä on todettu 28, Haminassa 11, Pyhtäällä yksi ja Kouvolassa 89. Virolahdella ja Miehikkälässä ei ole todettu uusia tartuntoja.

– Eniten tartuntoja on nyt rokottamattomien lasten ikäryhmässä, seuraavaksi eniten keski-ikäisillä 40–50 -vuotiailla, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Viikkoon 48 verrattuna tartuntojen määrä on laskenut. Positiivisten testitulosten osuus on 4,9 prosenttia.

– Tartuntamäärä on viikolla 49 jonkin verran laskenut, mutta vertailu ei ole viikolle sattuneen itsenäisyyspäivän takia aivan vertailukelpoinen. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on lievästi laskenut, kertoo Mäntymaa.

Tähän mennessä Kymsoten alueella on todettu yhteensä 3 756 koronavirustartuntaa. Viime vuoden maaliskuun alun jälkeen Kymsotessa on tutkittu yhteensä 163 400 koronatestinäytettä. Viimeisen viikon aikana näytteitä on tutkittu 3 152. Positiivisten testitulosten osuus on 4,9 prosenttia.

Sairaalassa on hoidettu rokotettuja ja rokottamattomia

Kymsoten alueella sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta. Kymsoten nettisivuilla kerrotaan, että sairaalahoitoon joutuu nyt kahdentyypisiä potilaita.

– Sairaalahoidossa on sekä rokottamattomia että rokotettuja henkilöitä, suurin piirtein puolet ja puolet.

Sairauden vakavuudessa on selvä ero rokottamattomien ja rokotettujen välillä. Lieväoireisempia potilaita hoidetaan useimmiten Pohjois-Kymen sairaalassa.

– Rokotettujen taudinkuva on lievempi. He ovat usein hyvin iäkkäitä, ja sairaalahoitoon on muitakin syitä kuin koronatartunta. Rokottamattomien taudinkuva on selvästi vaikeampi, ja varsinkin tehohoitoon joutuu käytännössä vain rokottamattomia, kertoo Mäntymaa.

Vakavia oireita saaneita koronapotilaita hoidetaan useimmiten Kymenlaakson keskussairaalassa

Moni 20–40-vuotias yhä ilman rokotuksia

Mäntymaa kertoo, että ensimmäisten ja toisten rokotusten määrät Kymenlaaksossa ovat hyvää valtakunnallista keskitasoa.

– Mutta vieläkin moni 20–40-vuotias on vailla ensimmäistäkään rokotusta. Nyt on aika korjata tilanne. Kolmansien annosten antaminen pääsee täyteen vauhtiin nyt, kun influenssan joukkorokotusurakka on päättynyt.

Kymsoten rokotuskoordinaattori Jenni Jaatinen toteaa, että tällä hetkellä rokotusajanvarauksia tekevät ensisijaisesti 60–85 -vuotiaat henkilöt.

– Se ryhmä onkin THL:n mukaan ensisijaisesti kolmansilla annoksilla suojattava ryhmä. Rokotusajanvaraus on ylipäätään vilkastunut viime päivien aikana, ja vapaita aikoja on tällä hetkellä tammikuulla 2022.

Ajanvarausaikojen lisäksi rokotuspisteillä on säännöllisesti walk in- rokotuspäiviä, joiden aikana rokotettavaksi voi mennä ilman ajanvarausta.

– Walk in -rokotuksissa annetaan sekä korona- että influenssarokotteita kohderyhmiin kuuluville.

Kaikki rajoitukset eivät vielä ole käytössä

Mäntymaa toteaa, että Kymenlaaksossa eivät vielä ole käytössä tiukimmat mahdolliset koronarajoitukset.

– Meillä on vielä käyttämättä esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyviä rajoituksia. Muuten koronakoordinaatioryhmän käytettävissä olevat rajoitukset ovat jo käytössä. Lisärajoituksia tarkastellaan keskiviikkona koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Johtajaylilääkäri muistuttaa, että perussäännöistä on edelleen pidettävä kiinni.

– Sairaana pysytään kotona. Käsihygieniasta on pidettävä tiukasti huolta. Sekä rokotettujen että rokottamattomien tulee edelleen pitää maskia aina sisällä ja tungoksissa ulkona. Väentungoksia pitää välttää.