Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnos havaittiin Kymenlaaksossa jo yli viikko sitten – Virusmuunnos levinnee Kymenlaaksossakin nopeasti, kuten muuallakin Suomessa

Ensimmäinen havaittu omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta on peräisin pääkaupunkiseudulta.

Kymenlaaksossa on vahvistunut ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta viime viikon lopulla. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että tartuntaan johtanut kontakti on pääkaupunkiseudun suunnalta.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote on todennut omikroniksi osoittautuneen tapauksen yli viikko sitten, mutta sen sekvensointi ja omikroniksi vahvistaminen on vienyt aikaa.

– Omikron on kaikkialla muualla lähtenyt nopeasti leviämään ensimmäisen havainnon jälkeen, ja niin käy varmasti Kymenlaaksossakin.

Kaksi rokotetta suojaa vakavalta muodolta

Mäntymaa kertoo, että kaksi rokoteannosta suojaa nykykäsityksen mukaan myös omikronin vakavalta muodolta, kolme annosta varsin hyvin tartunnaltakin. Tartuntasuoja kahden rokoteannoksen jälkeen on heikompi kuin aikaisempien varianttien kohdalla.

– Koronan torjunnan perussäännöt: maskit, etäisyys, hyvä käsihygienia, ihmisjoukkojen välttäminen ja kotikuplissa pysyminen suojaavat myös omikronilta.