Torstaina rajut koronaluvut: Kotkaan kirjautui 130 uutta tartuntaa, koko Kymenlaaksossa 173 uutta tartuntaa – Toimi näin, jos sait tartunnan!

Kymenlaaksossa on sairaalahoidossa kuusi koronaviruspotilasta.

Kotkassa on todettu torstaina 130 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on nyt todettu Kotkassa yhteensä 1542.

THL:n tilastot ovat laahanneet jäljessä joulusta saakka. Alkuviikosta Kotkaan kirjautui vain muutamia tartuntoja, vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote uutisoi useista kymmenistä tartunnoista päivittäin Kymenlaaksossa.

Haminassa uusia tartuntoja on todettu 12, Pyhtäällä seitsemän ja Kouvolassa 70. Haminassa tartuntoja on todettu tähän mennessä yhteensä 414, Pyhtäällä 133, Virolahdella 57, Miehikkälässä 21 ja Kouvolassa 2100.

Kymsoten alueella 173 uutta tartuntaa

Kymsote on todennut torstaina Kymenlaaksossa 173 uutta koronavirustartuntaa. Se on viikon sisällä jo kolmas suurin todettu päiväkohtainen tartuntamäärä epidemian ajalta.

Kaikista näytteistä positiivisten osuus on nyt noin 15,5 prosenttia.

Kymsoten tartunnanjäljitys on yhä ruuhkautunut. Tartunnan saaneisiin Kymsotesta ehditään ottaa yhteyttä vasta 2–3 päivän kuluttua tartunnan toteamisesta.

Tartunnanjäljitys pyrkii ottamaan yhteyttä tartunnan saaneista erityisesti sote-alan työntekijöihin ja iäkkäisiin, kuten hoivapalveluiden asukkaisiin. Kymsote pyrkii saamaan tartunnanjäljitykseen lisää työntekijöitä.

Kymenlaaksossa on torstaina sairaalahoidossa kuusi koronaviruspotilasta.

Suomessa 9619 uutta tartuntaa

Suomessa on tänään raportoitu 9 619 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Isossa luvussa on tartuntojen raportointiongelmien vuoksi mukana vajaat 6 000 tartuntaa ajalta 23.–27. joulukuuta.

Loput 3 688 tartuntaa ovat kahdelta viime päivältä.

THL:n mukaan raportointiongelma keskittyi yhteen suureen laboratorioon, jossa todetut tapaukset eivät olleet päivittyneet tartuntatautirekisteriin ajallaan. Laboratoriossa käsitellään pääasiassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä otettuja koronanäytteitä.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 643, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 376. THL:n tietojen mukaan selvästi suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 1 123.

Lieväoireinen voi sairastaa kotona

Kymsoten verkkosivuilla on laajat ohjeet eristyksestätartunnan saaneelle.

Koronavirustartunnan saanut määrätään eristykseen 10–14 päiväksi, jos taudin sairastaa kotona. Näin pyritään välttämään mahdolliset jatkotartunnat.

Sairaalahoitoa tarvitseva määrätään eristykseen yleensä 14–20 päiväksi.

Kotona muista samassa taloudessa asuvista pitäisi pysytellä erillään, esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään kahden metrin turvavälin.

Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin.

Ulkotiloissa liikkumista tulee eristyksessä välttää. Eristyksen aikana tulisi olla tavoitettavissa puhelimitse.

Kymsoten sivuilta löytyy koronaviruksen kotihoito-ohjeet.

Eristyksen aikana ei ole luvallista:

Mennä työpaikalle. Jos vointisi sallii, etätöiden tekeminen kotoa käsin on mahdollista ja siitä voit sopia työnantajan kanssa.

Mennä kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan. Koulu antaa ohjeet mahdollisesta etätyöskentelystä.

Käyttää taloyhtiön yhteisiä tiloja.

Mennä kirkkoon, moskeijaan tai vastaavaan paikkaan.

Mennä ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen tai muihin julkisiin tiloihin.

Käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa.

Käydä muissa harrastepaikoissa.

Käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa.

Käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia.

Kutsua vieraita kotiin tai mennä vierailulle.

Käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää. Tämä ei koske kotihoitoa, kotisairaanhoitoa tai muuta vastaavaa palvelua. Näiden henkilöiden tulee olla tietoisia karanteenista ennen kotiin saapumista.

Milloin yhteys terveydenhuoltoon?

Päivystysapuun numeroon pitää soittaa 116117, jos kokee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilan heikkenemistä. Yleistilan heikkeneminen tarkoittaa, ettei esimerkiksi pysty huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä, hengittäminen on vaikeaa tai heikotuksen vuoksi on vaikea nousta vuoteesta.

Hätätilanteessa pitää soittaa hätänumeroon 112.

Riskiryhmään kuuluvien pitää ottaa muita herkemmin yhteyttä terveydenhuoltoon tai lääkäriin.

Milloin sairastumisen jälkeen voi poistua kotoa?

Tartuntatautiviranomaisen määräämää eristystä on ehdottomasti noudatettava. Eristyspäätös on tehty tartuntatautilain nojalla. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Ennen eristyksen purkamista pitää olla oireeton kahden vuorokauden ajan. Oireiden alusta on pitänyt kulua 10–14 vuorokautta.

Eristystä saatetaan jatkaa tarvittaessa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka