Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide aluevaalit | Pelastustoimen koko verkoston toiminta tulee turvata

Kymenlaakson eri alueiden väliset sisäiset erot etäisyyksissä ja väestötiheyksissä asettavat paljon haasteita ensihoidon ja pelastuksen järjestämisen suhteen. Tavoitteena tulee olla, että ohjeistuksen avulla kuljetusvälineeksi valikoituu asiakaslähtöisesti oikean tyyppinen palvelu tai kuljetusmuoto.

Vaikka palveluita on tuotettu Kymenlaaksossa maakunnallisesti sosiaali- ja terveysasioissa lisääntyy palveluiden määrä uudella alueella.

Pelastustoimi tulee nyt hyvinvointialueen vastuulle, jolloin palokunnat, puolivakituiset palokunnat ja vapaapalokunnat yhdessä toimien turvaavat alueen turvallisuutta.

Samalla kun palveluverkkoa rakennetaan tulee huomioida palveluiden rajapinnat niin, ettei ongelmaksi tule väliinputoaminen.

Pelastustoimi ja ensihoito tekevät jo nyt yhteistyötä. Organisaatiossa pitää selkeästi määritellä miten rajapinnassa palvelut toteutetaan.

Erityisesti syrjäseuduilla niin pelastuksellinen kuin myös ensihoidollinen ensivaste nojaa vapaaehtoisiin sopimuspalokuntiin, joiden asema hyvinvointialueilla on turvattava.

Ei ole niin suurta huolta siitä kuinka lähellä tai kaukana palveluiden seinät sijaitsevat, kun hädän hetkellä ne tulevat pyörillä tarvitsevien luokse.

50-70 prosenttia pelastustoimen hälytystehtävistä Suomessa on sellaisia, joita hoitavat sopimuspalokuntalaiset, joko itsenäisesti tai yhdessä ammattihenkilöstön kanssa. Tehtävien ovat ihmisten pelastamista, liikenneonnettomuuksia, tulipaloja, ensivastetehtäviä ja vahingontorjuntaa. Tähän panostamalla kattavuus haja-asutusalueella saadaan korkeaksi ja laadukkaaksi myös tulevaisuudessa.

Ensihoidossa on jo pidempään siirrytty perinteisestä kuljetuksesta paikan päällä hoitamiseen, joka on sekä potilaslähtöistä että ensihoidon rajallisia resursseja säästävää. Kaakonkulmalla tätä on kokeiltu jo hetken hyvin tuloksin.

Paikan päällä hoitamista tukevat uudet yhden hengen yksiköt ja palvelutarpeen arviointi etäyhteydellä. Ei ole niin suurta huolta siitä kuinka lähellä tai kaukana palveluiden seinät sijaitsevat, kun hädän hetkellä ne tulevat pyörillä tarvitsevien luokse.

Uusi tapa toimia ja siihen panostaminen on taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavaa Kymenlaaksossa

aluevaaliehdokas (vihr.)