Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BirdLife Suomi järjestää jokatalvisen Pihabongaus-tapahtuman tulevana viikonloppuna, Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla

Pihabongauksen tulokset kertovat talvisesta linnustostamme ja sen muutoksista. Jo 17. kertaa järjestettävän Pihabongauksen tuloksissa näkyvät esimerkiksi viherpeipon ja hömötiaisen väheneminen sekä pikkuvarpusen ja mustarastaan runsastuminen.

– Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Se tuottaa valtavan määrän arvokasta lintutietoa koko Suomesta, ja on helppoa ja mukavaa osallistujille, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomen tiedotteen mukaan.

Viimeaikaisten havaintojen perusteella Suomessa on poikkeuksellisen paljon talvehtivia mustarastaita, ja myös räkättirastaita ja tilhiä on edelleen syömässä viimeisiä pihlajanmarjoja.

Pihabongauksen avulla saadaan tarkka kuva talven lintutilanteesta ja sitä voidaan verrata sitä aikaisimpiin vuosiin.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Lintulajien tai yksilöiden määrällä ei ole merkitystä. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Koululuokat ovat jo voineet osallistua Pihabongaukseen maanantaista lähtien.

Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan.

Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 23 500 ihmistä lähes 16 000 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä yli 600 000 lintuyksilöstä.

Pihabongaukseen ilmoitettuja havaintoja voi seurata päivittyvillä verkkosivuilla.