Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsomot ovat aukeamassa Kymenlaaksossa 500 ihmiselle – Aikuisten ryhmäliikuntatilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat pysyvät suljettuina

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä suosittelee kevennyksiä yleisörajoituksiin, mutta kaikki harrastustoiminta ei ole vielä avautumassa. Torstaina Kymenlaaksossa aukeavat matalan riskin liikuntapaikat, joita ovat esimerkiksi kuntosalit ja uimahallit.

Kymenlaakson kokoontumisrajoitukset voivat lieventyä ensi viikolla, Kymsote tiedottaa.

Keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että matalan riskin yleisötilaisuuksiin voisi ottaa sisätiloissa puolet katsomokapasiteetista, mutta kuitenkin enintään 500 henkilöä.

Tällaisia matalan riskin tilaisuuksia ovat muun muassa teatterit, elokuvateatterit ja urheilutapahtumat. Jos istumapaikkoja ei ole, yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä. Ulkona järjestettävien tilaisuuksien osallistujamäärää ei rajoiteta.

Rajoitusta esitetään 28. helmikuuta asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee esitystä mahdollisesti jo perjantaina.

Aikuisten ryhmäliikuntaa ei vielä aiota vapauttaa

Kokouksessa todettiin, että torstaina Kymenlaaksossa voimaan tuleva avin päätös on linjassa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen kanssa, eikä päätökseen esitetä muutosta.

Torstaina Kymenlaaksossa aukeavat matalan riskin liikuntapaikat, joita ovat esimerkiksi kuntosalit ja uimahallit.

Korkeamman tartuntariskin tilat aiotaan edelleen pitää suljettuina. Näitä ovat joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

Vuonna 2002 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminta on sallittua. Lisäksi suljetuissa tiloissa voi jatkaa lakisääteisten palvelujen, kuten lääkinnällisen kuntoutuksen, tarjoamista.

Päätös on voimassa 15. helmikuuta asti.

Mäntymaa: Alueiden tilanne on erilainen

Tällä viikolla aikuisten ryhmäharrastustoiminta vapautettiin muun muassa Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä. Molemmilla alueilla sairaalahoidossa on enemmän koronaviruspotilaita kuin Kymenlaaksossa.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan alueet tekevät omat päätökset toisistaan riippumatta.

– Meillä esimerkiksi vuodeosastojen kuormitus on erilainen kuin Päijät-Hämeessä tai Etelä-Karjalassa.

Mäntymaan mukaan nykyinen rajoitusten vaiheittainen purkaminen tehdään hallitusti juuri terveydenhuollon kuormituksen takia.

– Epidemiatilanteen vuoksi on edelleen jouduttu rajoittamaan muun muassa kiireetöntä leikkaushoitoa ja vastaanottotoimintaa. Tämä johtuu sekä koronaviruspotilaiden hoidosta että henkilöstön sairastamisista, Mäntymaa sanoo.

Keskiviikkona Kymenlaaksossa oli sairaalahoidossa 18 koronaviruspotilasta. Mäntymaan mukaan rajoituksia puretaan heti, kun terveydenhoidon kuormitus helpottaa tarpeeksi.

– Koronapotilaita tulee varmasti sairaalahoitoon vielä pitkään, ja tauti jää ikään kuin kausi-influenssaksi.

Hallitus esittää, että kaikki rajoitukset puretaan helmikuun aikana

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona, että koko maan koronarajoituksia voidaan alkaa purkaa 14. helmikuuta alkaen. Esimerkiksi kaikki ravintolat saisivat siitä alkaen olla auki puoleenyöhön, anniskelu päättyisi kello 23. Kaikista ravintolarajoituksista luovuttaisiin kuun lopussa.

Lisäksi hallitus suosittaa alueita luopumaan kokoontumisrajoituksista 14. helmikuuta alkaen niin, että tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoiminta olisi kaikessa laajuudessaan mahdollista.

Koronapassia ei oteta uudelleen käyttöön, mutta sitä koskevaa lainsäädäntöä kehitetään uusien varianttien varalle, Marin kertoi.