Rokotuksiin tulijoiden määrä on laskenut ja suurin osa rokotettavista tulee hakemaan kolmannen rokotuksensa.
Kymsote on supistanut Hansa-keskuksen rokotuspisteen toimintaa ja päättänyt siirtää rokottajia takaisin alkuperäisiin töihinsä.
Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas kertoo, että kuntayhtymän vakituiset työntekijät siirtyvät takaisin omille työpisteilleen muutaman viikon sisällä.
– Rokottajat ovat olleet meille kultaakin kalliimpia, joten on harmillista luopua heistä. Emme kuitenkaan voi seisottaa työntekijöitä tyhjäkäynnillä, kun kaikkialla on hoitajapula.
Etelä-Kymenlaaksossa rokottajista suurin osa on ollut Kymsoten ulkopuolelta palkattuja henkilöitä, esimerkiksi eläkeläisiä ja myös vuokratyövoimaa on käytetty.
Rokotukset keskittyvät Pasaatiin
Etelä-Kymenlaaksossa rokotustoimintaa on keskitetty Kauppakeskus Pasaatiin Kotkaan.
– Haminassa, Karhulassa, Miehikkälässä ja Virolahdella on jatkossa yksittäisiä rokotuspäiviä. Niistä löytyy lisää tietoa Kymsoten nettisivuilta, kertoo ylihoitaja Tanja Metsola Kymsoten vastaanottopalveluista.
Päivittäin Pasaatin rokotuspisteellä työskentelee noin 10 työntekijää. Heidän lisäkseen rokottajina toimivat Haminan, Karhulan, Miehikkälän ja Virolahden rokotuspäivien työntekijät.
– Reagoimme totta kai siihen, jos rokotuspisteellä onkin enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Silloin lisäämme taas työntekijöitä, kertoo Ollas.
Rokotuksiin tulijoiden määrä on laskenut ja suurin osa rokotettavista tulee hakemaan kolmannen rokotuksensa.
– Ruuhkaa ei ole ja tilanne on samanlainen kaikilla rokotuspaikoilla. Lisäksi meillä on lasten rokotuksia lauantaisin, kertoo Metsola.

30 000 odottaa vielä kolmatta annosta
Täysi-ikäisistä kymenlaaksolaisista 65,2 prosenttia on saanut kolme koronarokoteannosta. Vähintään kaksi annosta on saanut noin 87,8 prosenttia ja yhden annoksen noin 89,6 prosenttia kymenlaaksolaisista aikuisista.
Ollas kertoo, että noin 30 000 toisen rokoteannoksen saanutta kymenlaaksolaista odottaa kolmannen annoksen saamista.
– Nuoret aikuiset ovat niitä, joilta kolmas rokoteannos tyypillisimmin vielä puuttuu.
Ollas huomauttaa, että kolmannen rokoteannoksen ottamista saattaa viivästyttää sairastettu koronavirustauti.
– Omikronin sairastamisesta saa saman suojan kuin rokotteesta, joten tehostetta ei ole tarvettakaan ottaa.
18–59-vuotiaat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun edellisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.
Yli 60-vuotiailla rokoteannosten väli on vähintään kolme kuukautta.
Kymenlaakson rokotustilanne on parempi kuin valtakunnallinen tilanne. Täysi-ikäisistä suomalaisista 60,9 prosenttia on saanut kolmannen rokoteannoksen.
– Rokotteiden ottaminen on erittäin tärkeää. Ensimmäisen rokotteen ottaminen kannattaa edelleen ja jos on sarja kesken, kannattaa viedä se loppuun. Rokottamattomuus on edelleen vaikean covid-infektion merkittävin riskitekijä, muistuttaa Metsola.