Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne pahentunut Kymenlaaksossa – Terveydenhuolto on isoissa ongelmissa, kun tauti kaataa henkilökuntaa

Kymenlaaksossa on kuollut koronavirukseen 48 ihmistä. Herkästi tarttuva omikronmuunnos levittää tautia kirjaimellisesti vauvasta vaariin.

Koronavirustartuntojen määrä Kymenlaaksossa on jälleen nousussa.

Kymenlaaksossa on todettu viimeisen viikon aikana 2 027 koronatartuntaa, kun tartuntojen viikkolukema on viimeisen kuukauden aikana liikkunut 1 700–1 800 tartunnan välillä, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan pahentunut tilanne heijastuu terveydenhoitoon.

Keskiviikkona Kymsoten alueella oli sairaaloissa hoidettavana 22 koronapotilasta. Heistä 12 oli perusterveydenhuollon osastohoidossa, kymmenen erikoissairaanhoidossa ja kaksi tehohoidossa.

Sairaalassa hoidettavien määrä pysyi Mäntymaan mukaan pitkään samana. Nyt potilaiden lukumäärissä on jälleen nähtävissä nousua.

Kymsote ei ole pulassa niinkään sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrän takia vaan siksi, että terveydenhuollon parissa työskentelevien keskuudessa koronaan sairastuneita on runsaasti. Samaan aikaan Kymsotella on ollut muutenkin vaikeuksia saada työntekijöitä.

Keskiviikkona Kymenlaaksossa varmistui 402 uutta koronatartuntaa, joista 85 sote-henkilöstöön kuuluvilla, Kymsote kertoo tiedotteessaan. Pelkästään terveydenhuollossa todennettujen tartuntojen ilmaantuvuusluku on 2 175.

48 koronavirukseen kuollutta Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa on kuollut koronaviruksen takia 48 ihmistä.

Kotkassa on varmistunut koronapandemian aikana kaikkiaan 7 918 tartuntaa. Tartuntojen määrä on todellisuudessa suurempi, koska muun muassa kaikki positiiviset kotitestien tulokset eivät ole virallisissa luvuissa mukana.

Haminassa tartuntoja on varmistunut 2 498, Pyhtäällä 643, Virolahdella 217 ja Miehikkälässä 85. Myöskään näissä luvuissa eivät ole mukana kotitesteissä todetut tartunnat.

Koronaviruksen omikronvariantti leviää nyt sananmukaisesti vauvasta vaariin. Mäntymaan mukaan sairastuneiden joukossa on ollut rokottamattomia pieniä lapsia ja vastaavasti hyvin kolmesti rokotettuja iäkkäitä, jolla yleiskunto heikentyy nuorempia nopeammin. Osa vanhuksista on joutunut sairaalahoitoon, ja on selvinnyt koronatartunnasta kotiinkin, Mäntymaa kertoo.

Etätyö- ja maskisuositus jatkunevat Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa tuskin lähdetään purkamaan etätyö- tai maskisuosituksia ainakaan aivan lähiviikkoina. Viruksen leviämistä estäviä rajoituksia ei enää ole. Mäntymaa kuitenkin sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriössä tilannetta seurataan koko maassa tarkasti.

– Ministeriö lähettää sairaanhoitopiireille ohjauskirjeitä sen mukaan miten tautitilanne edistyy.

Kymenlaaksossa koronaviruksen ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti ei ole Suomen korkeimpia. Samalla kun suuremmissa kaupungeissa tauti on asettunut, syrjäseudulla ilmaantuvuus on kasvussa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla taudin ilmaantuvuus on paikoin alhaisempi kuin Kymenlaaksossa tai sen lähiseuduilla. Pääkaupunkiseudulla myös sairaalahoidon kuormitus on helpottanut.

– Me emme valitettavasti ole vielä sitä nähneet.

Omikronvariantti on saanut rinnalleen myös toisen virustyypin. Se ei Mäntymaan mukaan juurikaan poikkea omikronista, joka edelleen jyllää maakunnassa. Mäntymaa kehottaa edelleen alueen asukkaita hankkimaan suojaksi koronarokotteen, jonka turvin voi välttyä vakavalta sairastumiselta. .