Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoalan lakko sulkee myös Kymsoten palveluita – Näytteitä otetaan vain päivystysluontoisesti, lisäksi Haminan röntgen suljetaan

Lakko koskee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Kymenlaaksossa tuottamia palveluita. Se alkoi perjantaina aamukuudelta.

Perjantaiaamuna 1. huhtikuuta alkanut hoitoalan lakko ulottaa vaikutuksensa myös Kymenlaaksoon. Lakko koskee muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (HUS), joka tuottaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsote) alueen näytteenotto- ja kuvantamispalvelut.

Kymsote tiedotti perjantaina, että näytteenotto jatkuu Etelä-Kymenlaakson alueella toistaiseksi vain Kymenlaakson keskussairaalan laboratoriossa sekä Karhulan terveyskeskuksen näytteenottopisteessä. Näissä otetaan vain päivystysnäytteitä ilman ajanvarausta. Kouvolassa näytteitä otetaan Pohjois-Kymen sairaalassa sekä terveysasemalla Marjoniemessä.

Koronanäytteitä otetaan lakon aikana vain Kotkansaaren linja-autoasemalla sekä Kouvolassa Hallituskatu 7:ssä drive in -näytteenottopisteissä.

Sulkuun menevät siis toistaiseksi Kotkansaaren, Länsi-Kotkan, Haminan, Keltakankaan, Virolahden, Miehikkälän sekä Siltakylän näytteenottopisteet. Koronatestauspisteistä suljetaan Haminan, Kymenlaakson keskussairaalan sekä Kouvolan Marjoniemen näytteenottopisteet. Koronanäytteenotto sulkeutuu myös Vaalimaan raja-asemalla. Joukkoseulontanäytteitä ei lakon aikana ole myöskään mahdollista ottaa.

Kuvantamispalveluista suljetaan Haminan röntgen. Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan röntgenit sen sijaan pysyvät avoinna.

Kymsoten lakkouhka kahden viikon päässä

Asiakkaille varatut ajat perutaan automaattisesti. HUS lähettää perumisen yhteydessä asiakkailleen viestin ajan peruuntumisen syystä.

Potilaita kehotetaan vastaamaan puheluihin tuntemattomista numeroista sekä kuuntelemaan vastaajaviestit. Ellei tietoa varatun ajan perumisesta ole annettu tekstiviestillä tai puhelimitse, potilas voi saapua varatulle ajalleen normaaliin tapaan.

Kymsote muistuttaa, että palvelut tulevat lakon seurauksena ruuhkautumaan. Tutkimuksiin tullessaan asiakkaiden kannattaa varata reilusti aikaa.

Palveluiden aukioloon voi tulla muutoksia nopealla aikataululla. Kymsote kehottaa asiakkaitaan seuraamaan oman lakkosivunsa lisäksi HUS:n lakkosivuja osoitteessa hus.fi/lakko.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat antaneet myös Kymsoten omaa toimintaa koskevan lakkovaroituksen. Tämä lakko on ilmoitettu alkavaksi perjantaina 15. huhtikuuta kello 6, ellei sopua työehdoista tätä ennen synny.