Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ja ripuli kurittavat terveydenhuoltoa Kymenlaaksossa – "Varpaillaan pitää olla koko ajan"

Kymenlaaksossa on sairaalahoidossa 39 potilasta, joilla on todettu korona. Noin kahdella kolmasosalla heistä pääasiallinen syy hoitoon on koronavirus.

Terveydenhuolto on yhä pahasti kuormittunut Kymenlaaksossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote tiedottaa, että keskiviikkona sairaalahoidossa oli 39 potilasta, jolla on koronavirustartunta. Näistä potilaista noin kahdella kolmasosalla koronavirus on ensisijainen syy sairaalahoitoon.

Potilaista noin puolet on erikoissairaanhoidossa keskussairaalassa ja puolet perusterveydenhuollon puolella. Lisäksi hoivayksiköissä esiintyy koronavirustartuntoja ja tartuntaryppäitä.

Kymsoten hoitohenkilökunnalla on yhä runsaasti koronatartuntoja ja sairauspoissaoloja. Koronaviruksen lisäksi Kymenlaaksossa esiintyy ripulitauteja, kuten noroa.

Kymenlaakson tartuntatautiyksikkö on ruuhkautunut ja päivystyksestä on vaikeaa löytää jatkohoitopaikkoja potilaille. Terveydenhuollon kuormitus näkyy esimerkiksi päivystyksen pidentyneinä odotusaikoina.

– Hoitoketjut ovat tukossa ja tilanteita ratkotaan päivittäin. Erityisesti päivystyksessä on ollut vaikea tilanne. Potilailla on koronatartuntoja ja jatkohoitopaikkoja on ollut vaikea löytää. Henkilöstöllä on runsaasti sairauslomia ja lakko hidastaa toimintoja, ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa.

Sairauspoissaolot vaikuttavat moniin palveluihin kunnissa

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona. Kokouksessa keskusteltiin, miten koronaepidemia ja siihen liittyvät sairauspoissaolot vaikuttavat moniin kuntien toimintoihin.

– Palvelut on saatu kunnissa pidettyä pyörimässä, mutta "varpaillaan pitää olla koko ajan". Ruoka- ja puhtaushuollon lisäksi sairauspoissaolot ovat tuoneet haasteita erityisesti varhaiskasvatukseen, tiedotteessa sanotaan.

Tartuntojen määrä näyttää tasaantuneen

Koronaviruksen tartuntamäärät eivät ole kääntyneet selvään laskuun, mutta pientä tasaantumista on havaittavissa. Uusia laboratoriovarmistettuja tartuntoja on noin 2 000 viikossa.

– Uusien tartuntojen määrässä on pieni kääntyminen alaspäin, mikä toivottavasti ennustaa hyvää laajemminkin, Mäntymaa toteaa tiedotteessa.

Mäntymaa muistuttaa tiedotteessa, että kaikki sairastuneet eivät hakeudu viralliseen testiin. Lisäksi HUS:n diagnostiikan palveluita koskeva hoitoalan lakko on voinut vaikuttaa testiin hakeutumiseen ja näytevastausten viiveeseen.

Rokottamattomilla yliedustus sairaalahoidossa

Kymsote toivoo, että rokotuksia haettaisiin yhä ahkerasti. Rokottamattomia koronaviruspotilaita on sairaalahoidossa suhteellisesti enemmän kuin rokotettuja.

Kymsoten mukaan 80 vuotta täyttäneiden neljännet koronarokotukset ovat edenneet hyvin. Kymenlaaksossa on annettu neljänsiä annoksia 80 vuotta täyttäneille noin 4 900 kappaletta.

Mäntymaa muistuttaa perusohjeiden noudattamisesta. Sairaana on pysyttävä kotona, käsihygieniasta on huolehdittava ja väkijoukoissa on syytä liikkua harkiten, vaikka yhteiskunta on jo avautunut.

Kymenlaaksossa on yhä voimassa vahva maskisuositus ja vahva etätyösuositus.