Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen ihmettelee, miksi koronarajoitukset purettiin, vaikka koronatilanne on nyt lähes yhtä paha kuin viime keväänä, jolloin tartuntojen määrä oli Kymenlaaksossa suurimmillaan.
Kymenlaakson koronatilanne on hurja. Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että tartuntoja on nyt lähes yhtä paljon kuin viime keväänä, jolloin koronatilanne oli Kymenlaaksossa pahimmillaan.
– Nykyisin emme pysty seuraamaan koronatartuntojen määrää muuten kuin siitä, kuinka paljon hoito- ja hoiva-alalla työskenteleviä ihmisiä käy testeissä. Vain heillä on velvollisuus. Muuten ihmiset eivät juuri testeissä käy.
Kymsoten työntekijöiden keskuudessa tartuntoja on nyt paljon.
– Henkilökuntaa on sairaana koko ajan niin paljon, että se häiritsee toimintaamme, toteaa Pietikäinen.
Tällä hetkellä Kymsoten alueella liikkuu koronan Omikron 5 -varianttia.
– Sitä on liikkeellä erittäin paljon ja se tarttuu todella herkästi. Oireet ovat onneksi olleet lieviä, mutta kyllä se pystyy vanhuksia tappamaan. Rokotteet eivät estä sitä tarttumasta, mutta rokotteet saanut ei saa koronan vaikeampaa muotoa.
Tällä hetkellä Kymenlaakson keskussairaalassa on muutamia koronapotilaita.
– Pohjois-Kymenlaaksossa Ratamossa koronapotilaita on tavalliset 10–20.
Kesätapahtumat lisäävät tartuntojen määrää
Pietikäinen toteaa, että on hassua, että koronarajoituksista on luovuttu, vaikka koronatartuntoja on niin paljon.
– Rajoituksista on luovuttu, mutta siitä ei puhuta. Ihmisille on annettu vastuu omasta maskinkäytöstään. Ihmisten pitäisikin nyt miettiä, mitä he tekevät ja missä liikkuvat ja tehdä se viisaasti. Kesätapahtumat lisäävät varmasti tartuntojen määrää. Niissä kannattaa liikkua harkiten, opastaa infektioylilääkäri.
Omikron 5 -tartunnan voi saada, vaikka olisi sairastanut koronan jo kaksikin kertaa. Jos epäilee altistuneensa koronatartunnalle, kannattaa tarkkailla vähintään viiden päivän ajan, saako oireita.
– Viidestä seitsemään päivään on se minimi ja jos sairastuu koronaan, kannattaa kotona pysytellä vähintään se viisi päivää ja lisäksi pari vähäoireista päivää. Vanhusten luona vierailun suhteen suosittelen varovaisuutta.
Pietikäinen muistuttaa, että Kymsoten alueella on edelleen voimassa etätyösuositus.

Neljänsien rokotusten tilanne on sekava
Infektioylilääkäri sanoo, että neljänsien koronarokotusten osalta tilanne on sekava.
– THL suosittelee, että neljänsien rokotusten antaminen aloitettaisiin elokuun puolivälissä. EU suosittelee, että rokotukset aloitettaisiin aikaisemmin.
Kymsote ehti jo tehdä omia suunnitelmia neljänsien rokotusten aloittamiseksi.
– THL:stä tuli meille jo viestiä, että aikooko Kymsote rokottaa laajemmin kuin THL on suositellut. Nyt THL miettii kuitenkin itsekin, pitäisikö rokotusten aloittamista aikaistaa. Me aloitamme rokotukset mielellämme, kun saamme kokoon tarpeeksi rokotushenkilökuntaa.