Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntoja todetaan edelleen runsaasti Kymenlaaksossa – Sairaalahoidossa on noin 20 koronapotilasta, potilasmäärä on laskussa

Koronavirus leviää yhä Kymenlaaksossa, mutta nousuvauhti näyttää taittuneen. Koronarajoituksia ei ole tällä hetkellä suunnitteilla.

Koronavirustartuntojen määrä on noussut Kymenlaaksossa kolmen viime viikon aikana selkeästi. Nyt nousuvauhti näyttää kuitenkin taittuneen, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Tällä hetkellä positiivisia testituloksia saadaan noin 800 viikossa, kun juhannuksen tienoilla vastaava luku oli alhaisimmillaan 340.

Luvuissa ovat mukana vain terveydenhuollon koronatestein todetut tartunnat. Todellisten koronatartuntamäärien arvioidaan olevan jopa noin 6–8-kertaisia verrattuna virallisin testein todettuihin määriin.

Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa terveydenhuollossa tehdyistä koronatestituloksista noin 50 prosenttia on positiivisia. Alkukesänä vastaava osuus oli alhaisimmillaan 31 prosenttia. Sote-henkilöstön osuus positiivisten testituloksien määrästä on 25 prosenttia.

Hoivakodeissa yhä tartuntaryppäitä

Koronavirustilanne kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa niin työntekijöiden sairauspoissaolojen kuin sairaalahoidon tarpeen vuoksi.

Sairaaloissa kuormitus oli viime viikolla korkea, sillä Kymenlaaksossa oli sairaalahoidossa 25–26 koronapotilasta. Nyt sairaalahoidossa on noin 20 koronapotilasta.

– Koronavirusta on alueella runsaasti, ja omikron-variantti tarttuu erittäin herkästi, mutta taudinkuvat ovat yleensä lieviä, Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa sairaslomat ovat tällä hetkellä usein aiempaa lyhyempiä. Samoin sairaalahoidossa hoitojaksot ovat yleensä lyhyempiä kuin epidemian aiemmissa vaiheissa.

Koronavirus on aiheuttanut edelleen tartuntaryppäitä muun muassa hoivakodeissa.

– Vaikka suurin osa sairastaa koronaviruksen lievänä ja vakavat tautimuodot ovat harvinaisia, on koronavirustauti edelleen riski ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.

Kristerin mukaan tämän vuoksi on tärkeää, että rokotusvuorossa olevat ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat ottavat koronarokotuksen 4. annoksen mahdollisimman pian.

Koronarokotuksen 4. annoksen voivat saada Kymenlaaksossa nyt iän perusteella kaikki 70 vuotta täyttäneet. Rokotuksia laajennetaan nuorempiin ikäryhmiin. Ajantasaiset tiedot rokotuksiin oikeutetuista ryhmistä löytyvät Kymsoten nettisivuilta.

Koulujen alkaminen voi nostaa tartuntamääriä

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona kesätauon jälkeen.

Kokouksessa todettiin, että koulujen alkaminen ensi viikolla voi vaikuttaa koronatilanteeseen.

– Viime vuonna koulujen alku räjäytti koronatartuntojen määrän, vaikka lähtötilanne oli tartuntojen määrän suhteen pienempi kuin tällä hetkellä, Kristeri kertoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että sairaana pystytään kotona eikä mennä esimerkiksi työpaikalle tai kouluun.

Koronakoordinaatioryhmässä todettiin, että erilaisten rajoittamistoimenpiteiden asettamiselle on tällä hetkellä niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin korkea kynnys. Vielä korkeampi kynnys on tehdä lasten ja nuorten toimintaa koskevia rajoituksia.

Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran 17. elokuuta.