Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juoksija elämäkertaromaani kertoo virolahtelaisen Väinö Koskelan tarinan

Juoksija on elämäkertaromaani virolahtelaisesta Väinö Koskelasta (1921-2016), jonka juoksu-ura ajoittui sodan jälkeiseen Suomeen. Se on kertomus maanviljelijästä, joka Hugo Lahtisen

Juoksija on elämäkertaromaani virolahtelaisesta Väinö Koskelasta (1921-2016), jonka juoksu-ura ajoittui sodan jälkeiseen Suomeen. Se on kertomus maanviljelijästä, joka Hugo Lahtisen valmennuskirja kädessään maa- ja metsätöiden lomassa valmentautui kestävyysjuoksijaksi, yhdeksi maailman parhaista.

Edessä häämötti kuitenkin yksi selkä ylitse muiden. Välimatka suureen juoksijalegendaan, Emil Zátopekiin, kutistui vuosi vuodelta ja kilpailu kilpailulta. Näköpiirissä oli vuosi 1952 ja Helsingin olympialaiset. Suomessa odotetaan kärsimättömänä kestävyysjuoksun uutta nousua.

Vuosien varrella toimittajat käyvät haastattelemassa vanhaa urheilijaa, joka saa näin käydä läpi elämänsä voitot ja häviöt aina uudestaan. Kierros kierrokselta muistot kiertyvät aina vain tiukemmin kipupisteen ympärille.

Mitä kauemmin elää sitä voimakkaampia ovat muistot ja sitä terävämpi kuva.

Kirjassa eletään kesää 2002. Helsingin olympialaisista tulee kuluneeksi 50 vuotta. Nuori toimittaja on saanut tehtäväkseen käydä haastattelemassa juoksijaveteraania, joka haastattelun myötä joutuu vielä juoksemaan muistoissaan yhden, kenties sen viimeisen kierroksen.

Juoksija kertoo tavoitteiden saavuttamista ja toisaalta niiden kariutumista. Mukana kulkee myös tarina Väinö Koskelan lämpimästä suhteesta ylivertaiseen kilpakumppaniin, Emil Zátopekiin.

Sota-ajan kokemukset ja rajan taakse jäänyt koti Virolahden pitäjään kuuluneessa Ylä-Urpalan kylässä näyttäytyvät lähestulkoon vertauskuvallisina Väinön juoksijan uralle. Jossain vaiheessa asiat oli vain pakko myöntää kadonneiksi.

“Väinön isä jos kuka tiesi, miltä tuntuu, kun vuosien kova työ ja sen ympärille nivoutunut elämä revitään ja tuhotaan juuri silloin, kun kaikki alkoi olla valmista. Juuri kun hän oli iskemässä viimeistä naulaa. Silloin piti lähteä, eikä koskaan enää palata. Hän muistaa voimattomuuden tunteen, kun maa kirjaimellisesti vietiin jalkojen alta. Toiset ne asiat päättivät, itse ei voinut muuta kuin alistua, luopua ja luovuttaa. Saman tunteen hän aisti nyt Väinössä. Hän ymmärsi jo ennen poikaansa, että juoksijan ura oli tämän kohdalla ohi.”

Taina Sampakoski on Virolahdelta kotoisin oleva, nykyään Ruotsissa asuva kirjailija ja opettaja.

Juoksija on hänen toinen romaaninsa. Sampakosken esikoisromaani Ikoni oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2006.

Taina Sampakoski on Väinö Koskelan tytär.

Elämäkertaromaani, Taina Sampakoski: Juoksija. BoD. 173 s.