Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminalainen ”kalukauppias Römperi” julkaisi muistelmansa

Haminalainen T. Strömberg oy on yli 90-vuotias perheyritys, jota nykyisin vetää jo kolmas kauppiaspolvi. Raimo Strömberg, ”kalukauppias Römperi”, teki isänsä

Haminalainen T. Strömberg oy on yli 90-vuotias perheyritys, jota nykyisin vetää jo kolmas kauppiaspolvi. Raimo Strömberg, ”kalukauppias Römperi”, teki isänsä Toivo Strömbergin perustaman liikkeen palveluksessa pitkän elämäntyön ja on Haminassa tullut tunnetuksi sekä huonekalukauppiaana ja hautauspalveluyrittäjänä että kunnallispoliitikkona ja monella saralla vaikuttaneena näkyvänä persoonana.

Nyt Raimo Strömberg on julkaissut muistelmansa. Hänen oman elämänsä lisäksi kirja Kalukauppias Römperi – haminalaisen vaikuttajan Raimo Strömbergin muistelmat kertoo Strömbergin suvusta ja on maineikkaan haminalaisen perheyrityksen pienimuotoinen historiikki.

Raimo Strömbergille ajatuksen muistitiedon kokoamisesta kirjaksi tarjoili hänen ystävänsä, kotkalainen graafikko ja kuvataiteilija Mikko Ranki vuonna 2019 työstäessään erään vanhan haminalaisen perheyrityksen historiikkia.

– En alkuun innostunut asiasta ollenkaan, mutta Mikon yllyttämänä kuitenkin pehmenin asialle. Nyt olen vilpittömän kiitollinen Mikolle ja kirjan kirjoittaneelle Teija Horpulle. He ovat tehneet mitättömästä asiasta hienon kirjan! Raimo Strömberg sanoo.

Kuten nimi Kalukauppias Römperi antaa ymmärtää, kirja ei ole kuivakka eikä tiukkapipoinen historiikki. Asioiden ja tapahtumien kuvaus perustuu pääosin Raimo Strömbergin tietoihin, muistikuviin ja kerrontaan, eikä kirjan kokoamiseksi ole tehty suurta määrää muuta tiedonkeruuta tai henkilöhaastatteluja. Kevyen ja paikoin suorasukaisenkin tarinoinnin lisäksi vajaaseen 200 sivuun sisältyy runsas kattaus sekä vanhoja että uusia valokuvia.

Raimo Strömberg on viidennen polven Strömberg Haminassa. Kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 1827, jolloin hänen isänsä Toivon isänisänisä Henrik Juhan Strömberg muutti Haminaan. Lähisuvun vaiheiden jälkeen kirja kertoo Toivo Strömbergistä, Huonekalu- ja Ruumisarkkuliike T. Strömbergin (nyk. T. Strömberg oy) perustamisesta ja Haminan maamerkin Strömbergin kulman synnystä. Yrityksen vaiheiden ohessa kuvataan Raimo Strömbergin lapsuutta ja nuoruutta koulunkäyntiin liittyvine haasteineen, isää ja poikaa yhdistävine harrastuksineen sekä isän ja pojan luonne-eroista johtuvine konflikteineen.

T. Strömberg oy:n toimintaa ja historiaa kirja kuvaa vuonna 2001 toteutettuun sukupolvenvaihdokseen saakka. Tuolloin Raimo Strömberg jättäytyi kokonaan eläkkeelle ja liikkeen toimitusjohtajuus siirtyi hänen pojalleen Tuomas Strömbergille. Raimo Strömbergin henkilökohtaisesta elämästä ja toiminnasta kotikaupunkinsa vaikuttajana kirjassa sen sijaan kerrotaan aina näihin päiviin asti.

Kirjan Kalukauppias Römperi – haminalaisen huonekalukauppiaan ja vaikuttajan Raimo Strömbergin muistelmat on kirjoittanut lahtelainen viestinnän ammattilainen, toimittaja Teija Horppu. Kirjan ulkoasun on suunnitellut, valokuvat käsitellyt ja kirjan taittanut Mikko Ranki.