Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaakko Liukkosen ja Tero Kainon yhteisnäyttelyä pääsee vielä katsomaan Harjussa

Jaakko Liukkosen ja Tero Kainon yhteisnäyttely Totta vai tarua on esillä Harjun oppimiskeskuksen kesäkahvila Kiessissä vielä tämän viikon keskiviikosta sunnuntaihin

Jaakko Liukkosen ja Tero Kainon yhteisnäyttely Totta vai tarua on esillä Harjun oppimiskeskuksen kesäkahvila Kiessissä vielä tämän viikon keskiviikosta sunnuntaihin kello 14-19.

Näyttelyssä on Jaakko Liukkosen tekemiä naamioita paperimassasta, veistoksia, pastellitöitä, grafiikkaa ja installaatioita. Itse hän kertoo tekemisistään seuraavaa:

– Minun ongelmani kuvataiteessa on aina ollut pysytteleminen kahdessa ulottuvuudessa, siis leveydessä ja korkeudessa. Kaikki aina tuntuu jotenkin lipsahtavan kolmiulotteiseksi. Esimerkiksi näyttelyssä oleva vanhin työ, 1960-luvulta, on meren pohjasta kerätyistä puupalikoista tehty installaatio nimeltään Syvä joki. Pyterlahden Santaniemessä on aikoinaan ollut saha. 100 vuoden aikana veden hiomat palikat olivat lapsuuteni uimareissuilla tavallinen jalkapohjissa tuntunut kokemus. Nämä palikat lähtivät sitten elämään omaa elämäänsä.

– Nykyisin teen etupäässä veistoksia savesta, betonista ja pronssista. Sen lisäksi teen myös grafiikkaa. Kaikkea muutakin saatan tehdä erilaisilla tekniikoilla, koska olen jatkuvasti utelias kokeilija.

Esillä on myös Tero Kainon tekemiä eri aiheisia koruja monilta vuosilta.

– Olen itseoppinut korutaiteilija, seppä, keraamikko, kuvanveistäjä, käsityöläinen. Korujen tekemisen aloitin noin 15 vuotta sitten opettelemalla kuinka metalleja käsitellään. Esimerkiksi syövyttämällä ja pakottamalla kuvioita hopeaan, alumiiniin ja kupariin. Kuinka tehdä kotona itse muotteja, joihin valaa metalleja. Lisäksi teen koruja mistä tahansa materiaaleista. Teen niitä myös tilauksesta, Tero Kaino kertoo.

Näyttelyn nimi tulee kansanperinteen, historian, eri uskontojen, kansojen uskomusten ja tarinoiden maailmasta.

Jokaisella kansalla on ollut omat uskomukset, omat jumalat ja joka asialle omat suojelijat. Jokaiselle tapahtumalle, ilmiölle ja paikalle on ollut omat hyvät haltiat, henget, tontut, pyhimykset tai jumalat. Heitä piti kunnioittaa eikä missään nimessä saanut loukata tai suututtaa.

Esimerkiksi suomalaisilla on ollut vedenhaltiat, metsänhaltiat, pellonhaltiat jne. On ollut saunatonttuja, riihitonttuja, maahisia ja menninkäisiä. Toisille uskonnot ja uskomukset ovat totta, toisille taas tarua. Tässä näyttelyssä jokainen katsoja saa itse päättää, mikä on totta ja mikä tarua.