Vuodesta 1996 asti kiertäneet sählypokaalit jälleen jakoon – Kings mestariksi

VIROLAHDEN sählyturnauksella on pitkät perinteet. Parissakymmenessä vuodessa on salibandykulttuuri ottanut melkoisia harppauksia myös täällä kaakkoisella kulmalla. Pelinopeus on kasvanut ihan

Sählyturnaus keräsi tuttuun tapaan kaukalon laidalle entisiä pelimiehiä ja tulevia taitureita. Keskiympyrän aloituksessa vastakkain Peräköörin Kalle Liivo ja SuMu Kingsin Juho Uutela.

Joona Värri

VIROLAHDEN sählyturnauksella on pitkät perinteet. Parissakymmenessä vuodessa on salibandykulttuuri ottanut melkoisia harppauksia myös täällä kaakkoisella kulmalla.

Pelinopeus on kasvanut ihan mielettömästi ja 20 vuotta sitten maalivahdit saattoivat olla maalilla ilman kypärää! Tänä päivänä se kuulostaa aivan järjettömältä. Laukaukset saattavat hyvinkin tulla 150 km/h kohti maalia. Turnauksen alkuajoista ovat perua myös sarjojen nimet, kunto ja sportti.

Lankalauantaina pelit alkoivat kuntosarjalla. Alun perin sählyn rantautuessa Virolahdelle kuntoiluporukoille tarkoitettu sarjakin on tätä nykyä varsin kovatasoinen.

Kentällä on yhtä aikaa neljä pelaajaa ja maalivahti. Ilman vaihtopelaajia on turha haaveilla menestymisestä. Kieli kuivuu kitalakeen kiinni jo ensimmäisessä vaihdossa. Tilaa on kentällä todella vähän. Tanner tömisee ja laitaa kaatuu. Pallo pomppaa seinästä kentälle, peli jatkuu.

Peli on kovasta temposta huolimatta reilua ja suut ovat hymyssä. Hiki lentää ja pelaaminen on hauskaa.

Kuntosarjassa jokainen joukkue pääsi tänä vuonna voittojen makuun. Kirkonkylä, Puukädet ja Fat Camp voittivat kukin yhden pelin. Lenkkimakkara voitti kaikki kolme peliään.

Lenkkimakkarasta leivottiin näin ollen kuntosarjan mestari. Lenkkimakkara olisi varmasti ollut kova luu myös sporttisarjassa, mutta turnausjärjestäjä ei laajentanut sporttisarjaa seitsemään joukkueeseen ilmoittautumisvaiheessa.

Sporttisarjassa pelaajia on kentällä maalivahdin lisäksi kolme. Pelaajien ikä on nuorempi ja taitotaso kovempi kuin aamupäivän peleissä.

Sarjassa oli kuusi joukkuetta, jotka olivat jaettu kahteen alkulohkoon. Lohkosta B voittajana jatkoon pyyhälsivät aiemmilta vuosilta tutut nimet, Riverrats ja Määzik. Trashtalkin nuoret pelaajat saivat hyvää kokemusta aikuisten peleistä, mutta tyytyminen oli jumbofinaaliin.

Lohkosta A SuMu Kings meni voittajana jatkoon. Toinen välieriin selvinnyt joukkue ratkesikin vasta maaliero vertailulla, koska kakkosen ja kolmosen keskinäinen ottelu päättyi tasan. Peräköörillä oli +/- tilasto yhden parempi, joten he pääsivät jatkoon. Kapealla materiaalilla liikkeellä olleen Ylämaan ylpeyden, Highland Hawksin oli tyytyminen jumbofinaaliin.

Välierissä Peräköörin 15–16-vuotiaiden pelimiesten taso ei ihan vielä riittänyt, mutta tulevina vuosina ovat varmasti vielä mukana loppukahinoissa. Riverrats toisesta välierästä rutiinilla finaaliin.

Toinen välierä olikin sitten tiukin mahdollinen. Puolustava mestari Määzik johti ottelua 5-3, kun peliä oli minuutti jäljellä. Minuutti ei ole pitkä aika juoksevalla ajanotolla, kun maalin jälkeenkin menee helposti se 20 sekuntia ennen kuin pallo saadaan edes keskiympyrään.

SuMu Kings teki kuin tekikin kaksi maalia viimeisellä minuutilla. Tasoitusmaali tuli kaksi sekuntia ennen päätösvihellystä.

Nämä ovat sellaisia maaleja, että vaikka miten miettii ennen pelin alkua: ”en tuuleta, jos teen maalin. En tuuleta.” Tulee käsky kuitenkin tällaisissa tilanteissa suoraan selkärangasta: ”nosta kädet kattoon, tuuleta ja huuda mitä ekana tulee mieleen.”

Rankkaritkin lauottiin. Kings eteni finaaliin.

Kingsin hyvä vire jatkui myös finaalissa. Riverrats painosti ja vyörytti. Tuntui, että Kingsin maalivahti pystyisi torjumaan vaikka ilmastonmuutoksen. Yksin. Ei saanut Riverrats palloa mitenkään maaliin. Samalla Kings viimeisteli todella kliinisesti. Puolessa välissä tilanne oli 4-0 Kingsille.

Finaalipaikkoja Riverratsilla oli aiemmilta vuosilta ainakin neljä. Pokaalia kiinnostaisi päästä vihdoinkin nostelemaan. Yritys on kovaa ja niin myös lopulta ketsuppipullo aukeaa.

Riverrats tulee kuin tuleekin tasoihin. Kuinkas muuten kuin viime hetken maalilla. Finaali menee rangaistuslaukauksille. Eipä paljoa voisi jännemmäksi taas turnauspäivän huipennus mennä. Kings pääsi harjoittelemaan kuljetuksia jo välierässä. Johtuiko siitä vai jostain muusta, mutta pallot ladotaan kylmäpäisesti maaliin.

Riverratsin pelaajat sen sijaan eivät onnistu. Pallo tulee muun muassa kahden tolpan kautta ulos maalista. Värikkäiden vaiheiden jälkeen SuMu Kings pääsee juhlimaan vuoden 2019 sporttisarjan mestaruutta.

Onnistumisia ja epäonnea. Viime hetken ratkaisevia maaleja. Pelaajia 76, pelejä 17, maaleja 162, hattutemppuja viisi, hajonneita palloja neljä, katkenneita mailoja yksi, pitsapellillisiä kolme, painavin pelaaja alle 130 kiloa ja vanhin pelaaja yli 62 vuotta.

Turnaus liikutti kaiken ikäisiä ja kokoisia kaakonkulmalaisia. Turnauksen tuotoilla tuetaan paikallista juniorijalkapalloa.

JOONA VÄRRI

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka